Previous Next

Понад 20 колективів з області взяли участь в обласному марш-параді духових оркестрів

Надрукувати

На один день осередком духової музики стала Полтава. У місті відбулися обласний марш-парад духових оркестрів і свято духової музики. Участь у заходах взяв 21 колектив із Полтавщини, зокрема й і з ОТГ. Приурочили дійство до 74-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, Дня пам’яті та примирення.

– У Полтаві сьогодні – свято духової музики. В його межах проводимо традиційний марш-парад духових оркестрів. Започаткований він 1981 року. Сьогодні мала би бути 39-та річниця його проведення, але 2014-го захід не відбувся. Тому нинішній марш-парад – тридцять восьмий за ліком, – розповів директор КУ «Обласний центр народної творчості та культурно-освітньої роботи» Полтавської обласної ради Дмитро Соколов. – Участь у заході бере 21 духовий оркестр. Загалом їх в області більше, але через те, що зі святом співпали поминальні дні в районах, не всі колективи змогли приїхати. На жаль, не зміг долучитися до дійства і військовий духовий оркестр. Сьогодні у Полтаві більше 350 учасників марш-параду.

Народний аматорський духовий оркестр Новоаврамівського сільського будинку культури Хорольського району бере участь у марш-параді з 2000 року. Як розповідає керівник колективу Олександр Ганзенко, майже постійно отримують призові місця. Минулоріч посіли друге.

– Із осені починаємо готуватися. Програму опрацьовували близько півроку. Вона складається з чотирьох номерів. Оскільки у 2019-му виповнюється 250 літ із дня народження Івана Котляревського, ми вирішили виконати марш із «Наталки Полтавки», – зазначив Олександр Ганзенко. – Також представимо пісню «Нам є що захищати», танок «Повзунець» і марш. У програмі беруть участь 35 осіб. Наймолодший учасник навчається в п’ятому класі, а найстаршому – 62 роки.

Олександр Ганзенко розповів, що духовий оркестр лишився один у Хорольському районі. 9 травня, говорить, колектив виступить у п’ятьох селах і в райцентрі.

У Заводському Лохвицьокого району – два духові оркестри. Обидва приїхали до Полтави.

За словами керівника народного аматорського духового оркестру Заводського міського будинку культури №1 Лохвицького району Олександра Шеффера, колектив бере участь у марш-параді з його початку. Нині до Полтави приїхали 20 виконавців.

– Парад із його старту й донині дещо змінився. Звісно, тематика композицій стала іншою. Крім того, зменшилася кількість учасників, але виконавська майстерність покращилася. У 1987-1988 роках на марш-парад до Полтави приїздили близько 40 колективів, – згадує Олександр Шеффер.

– Граємо сьогодні композицію гурту «РОМАНіКО» під назвою «Фантазія». Я зробив аранжування для духового оркестру. Є в нашому репертуарі й попурі з естрадних пісень – «Червоної рути», «А ми удвох». Додали й польки. Також виконуємо «Мій шлях» Френка Сінатри, – додає художній керівник Токарівського сільського будинку культури, композитор-аранжувальник Анатолій Кибкало.

Олександр Шеффер й Анатолій Кибкало зазначають, що проводити такі марш-паради потрібно, адже вони дарують позитивні емоції як учасникам, так і глядачам, а також надихають, зокрема й молодь, удосконалювати свою виконавську майстерність.

– Якщо у селі, в райцентрі є колектив, то там є художня самодіяльність і митці. Людей, які хочуть грати на музичних інструментах, просто необхідно об’єднати. Крім того, ми переконуємося, наскільки нині потрібні музичні школи. Бачимо діток, які освоюють духові інструменти й приїжджають із колективами на марш-паради. До слова, кожні два-три роки на Полтавщині з’являється новий духовий оркестр. А ті, що вже є, не розпадаються й продовжують грати, – розповіла директор Департаменту культури і туризму облдержадміністрації Валентина Вождаєнко. – Хочемо підтримати оркестри матеріально. Так, усі учасники одержать подарунки – пюпітри для нот. Останніх мало не буває, вони потрібні всім колективам. Також організовуємо фотосесію для оркестрів.

Цьогоріч дипломами І ступеня відзначили оркестр духових та ударних інструментів Полтавського музичного училища імені М.В. Лисенка, народний аматорський духовий оркестр Новоаврамівського сільського будинку культури Хорольського району, зразковий аматорський духовий оркестр Полтавської музичної школи №1 імені П.І. Майбороди, муніципальний духовий оркестр м. Горішні Плавні, народний аматорський духовий оркестр Оржицького районного будинку культури, народний аматорський духовий оркестр «Орфей» Глобинського міського будинку культури, народний аматорський духовий оркестр «Подільські козаки» Подільського сільського будинку культури Білоцерківської ОТГ.

Після нагородження переможців і призерів відбувся святковий концерт міського духового оркестру «Полтава» (художній керівник і головний диригент – Едуард Головашич).