Неонатолог – перший лікар у житті дитини

Надрукувати

5 квітня – День неонатолога в Україні.

Неонатолог – перший лікар у житті майже кожної новонародженої дитини. Цей фахівець оглядає дитину в перші хвилини її появи на світ та надає високоспеціалізовану допомогу малюкам одразу після народження. Лікар-неонатолог забезпечує супровід та лікування передчасно народжених дітей, а також немовлят, які мають вроджені патології.

З неонатологом мати і немовля вперше зустрічаються у пологовій залі. Одразу після народження дитину викладають на живіт матері для контакту "шкіра до шкіри". В цей час у дитини починається колосальна робота: поява самостійного дихання, відбувається перебудова системи кровообігу, система травлення включається у роботу після першого прикладання до грудей, проходить адаптація до умов життя в новому середовищі. І тут теж лікар-неонатолог поруч, адже він володіє усім необхідним спектром знань та умінь, бо необхідність у допомозі новонародженому може виникнути у будь-який момент. Саме праця та майстерність неонатолога відіграють вагому роль в народженні та адаптації малюка.

Та й тут робота неонатолога не завершується – новонароджена дитина перебуває під майже постійним наглядом лікаря. Лікар контактує з батьками немовляти, пояснює правила догляду за новонародженим, особливості гігієни, розпорядку дня, годування, особливості становлення лактації у матері, терміни вакцинації та багато іншого. При наявності захворювання лікар-неонатолог проводить лікування в умовах відділення інтенсивної терапії. Своєчасні діагностика й лікування, професійність та компетентність неонатолога неабияк пришвидшують той радісний момент, коли лікар скаже: «Ваша дитина здорова і готова виписуватися додому».

Неонатологія мала кілька етапів становлення, які сформували її такою, якою є ця наука зараз. Із практикою сумісного перебування матері і дитини, першого прикладання до грудей у пологовій залі, з методикою «кенгуру» при виходжуванні передчасно народжених дітей. Це не винятки чи новації, а звичні щоденні дії, що не викликають здивування.

 

Галина Басалик, лікар-неонатолог,

завідувач відділення інтенсивної терапії новонароджених

КП «Перинатальний центр ІІ рівня Полтавської міської ради»