У ПАНО ім. М.В. Остроградського проведено методичний марафон «Освітні пріоритети старту базового циклу нової української школи»

Надрукувати

1 квітня 2024 року Полтавська академія неперервної освіти ім. М.В. Остроградського стала місцем проведення методичного марафону, що зібрав представників освітніх спільнот громадянської та історичної, мовно-літературної, соціальної і здоров’язбережувальної освітніх галузей.

Співробітники академії спільно із представниками ТОВ «Літера ЛТД» підготували захід, в основу якого була покладена ідея методичного різноманіття у спільності досягнення провідних завдань сучасної школи – реалізації державної освітньої політики, упровадження реформи НУШ, розвитку військово-патріотичного виховання.

Під час пленарної частини марафону було підписано меморандум про співпрацю ПАНО ім. М.В. Остроградського та ТОВ «Літера ЛТД». Директор академії Віталій Зелюк наголосив на важливості міжгалузевої співпраці в умовах війни, адже провідні науковці, експерти, методисти, учителі-практики, автори підручників мають консолідувати зусилля і давати рішучу ідеологічну відсіч ворогові, шляхом розбудови сильної, конкурентної української освіти. Директор ТОВ «Літера ЛТД» Сергій Макаревич подякував освітянам Полтавщини за небайдужість і зацікавленість у відкритті нових граней співпраці та в свою чергу гарантував якісний зворотній зв’язок між авторами підручників видавництва та учителями практиками для реалізації спільної мети – навчання будівничих прогресивної, європейської української державності майбутнього.

Відома освітня експертка, кандидатка історичних наук, співавторка підручників, зошитів і посібників з історії та громадянської освіти Антоніна Макаревич акцентувала увагу присутніх на важливості військово-патріотичного виховання. Вона підкреслила, що в освіті є питання, які мають вирішуватися в режимі «тут і зараз, бо завтра вже буде пізно». Серед них – підготовка нової, сучасної типової освітньої програми підвищення кваліфікації учителів предмета «Захист України», забезпечення їх якісними, сучасними методичними матеріалами та підручниками. Експертка відзначила, що в ПАНО ім. М.В. Остроградського вже робляться важливі кроки з навчання учителів предмета «Захист України», які взяті до уваги робочою групою з розробки типової освітньої програми підвищення кваліфікації.

Друга частина марафону проходила в галузевих локаціях:

«Компетентнісний потенціал історичної і громадянської освітньої галузі:

чому і навіщо» – експертка – Антоніна Макаревич, модераторка – методистка академії Ірина Міщенко;

«Нові вимоги до літературної освіти в НУШ» – експерт – Юрій Ковбасенко, президент Української асоціації викладачів зарубіжної літератури, професор кафедри світової літератури Київського університету імені Бориса Грінченка; модераторка – Ольга Коваленко;

«Розвиток цифрової компетентності викладачів як складник забезпечення

реалізації концепції НУШ» – експертка – Світлана Василенко, завідувачка навчально-наукового центру розвитку персоналу та лідерства Київського столичного університету імені Бориса Грінченка; модераторка – Таїсія Ярошенко.