Боротьба у кіберпросторі: перешкоджання поставкам компонентів до російських військових систем

Надрукувати

Днями в ефірі телемарафону начальник Департаменту кібербезпеки СБУ, Ілля Вітюк, заявив про успішну роботу кіберфахівців у системному блокуванні поставок комплектуючих до російської зброї, зокрема деталей для виробництва «Шахедів» і мікросхем для крилатих ракет.

Працівники СБУ здійснюють перекриття ланцюгів поставок комплектуючих до російської зброї. Один із прикладів – заблоковано поставку сервомоторів для виробництва 1600 «Шахедів» і 4000 мікросхем для крилатих ракет.

Окрім того, кіберфахівці працюють на лінії фронту над знищенням ворожих систем РЕБ і РЕР, а також над перехопленням ворожих безпілотників, які координують ракетні та артилерійські удари по Силах оборони.

За словами Іллі Вітюка, розвідувальна інформація, отримана ДКІБ, допомагає запобігти людським жертвам. Так само як і відбиття кібератак.

«Кібервійна – це не щось абстрактне і віртуальне. Кожна відбита атака – це недопущена спроба завдати шкоди нашій державі і людям. Уявіть: спецслужби рф зламали месенджери одного військового і таким чином зʼясували точне місце і час запланованого збору, і в результаті – приліт і десятки загиблих», – пояснив начальник ДКІБ.

За два роки повномасштабної війни, СБУ відбила понад 10 тисяч кібератак, більшість з яких були ще на початковій стадії. Ці атаки мали різні цілі, включаючи розвідувальні, деструктивні, психологічний вплив або комбіновані.

Ілля Вітюк прогнозує, що російські спецслужби будуть нарощувати свій кібернаступальний потенціал. Але водночас нагадує, що й СБУ проводить власні спецоперації у кіберпросторі та влаштовує «бавовну» ворогу, знищуючи різні військові об’єкти.

За інформацією Служби безпеки України