Як запобігти отруєнню грибами

Надрукувати

В Україні росте до 500 видів їстівних грибів, отруйних – до 2 тисяч.

Не лише отруйні гриби можуть завдати шкоди здоров’ю людини, але й неправильно приготовані їстівні.

Аби запобігти отруєнням дикорослими грибами, Департамент з питань оборонної роботи, цивільного захисту та взаємодії з правоохоронними органами обласної військової адміністрації нагадує мешканцям області основні правила збирання і споживання грибів.

Пам’ятка для грибника

 - Не купуйте дикорослих грибів на стихійних ринках, адже невідомо, де і коли вони були зібрані.

- Збирайте тільки такі гриби, про які вам добре відомо, що вони їстівні.

- Не збирайте гриби в парках, скверах, у дворах, поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях.  Гриби вбирають в себе всі шкідливі речовини, в тому числі й важкі метали — ртуть, свинець та інші.

 -  Не беріть до кошика невідомих грибів, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення “бульба”, оточене оболонкою. Остерігайтеся пластинчатих грибів, адже отруйні гриби маскуються під них.

- Не збирайте грибів з ушкодженою ніжкою, старих, в’ялих, червивих.

- Не збирайте гриби у посушливу погоду: в цей час гриб пересихає і збільшує концентрацію токсинів.

- Не вживайте сирих грибів.

- Ніколи не застосовуйте «домашніх» методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок - вони помилкові. Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є й у їстівних, і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який також міститься в усіх грибах.

- Не забувайте, що гриби - швидкопсувний продукт.  Чистити, мити та готувати гриби слід в день їх збирання. Перед готуванням страви уважно перевірте зібрані гриби. Завжди варіть гриби перед смаженням чи іншим готуванням. Відібрані гриби відварюйте кілька разів у підсоленій воді  протягом 30 хвилин.

- Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

 

Група ризику

Дикорослі гриби не рекомендовано вживати:

- людям з захворюваннями шлунково-кишкового тракту, печінки.  У таких хворих після вживання незначної кількості грибів виникає загострення основної хвороби.

Симптоми отруєння

Нудота, блювота, різкий біль у животі, діарея, підвищення температури тіла, запаморочення, задуха, судоми, галюцинація. 

Ознаки отруєння можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом кількох днів.

 

Допомога при отруєнні

- При перших ознаках отруєння терміново викликати екстрену медичну допомогу за телефоном 103;

- промити шлунок простою водою;

- прийняти сорбенти (найменша ефективна доза активованого вугілля – 0,5 г/кг маси тіла);

- пити багато рідини (підсолену  воду, прохолодний чай);

- не вживати алкоголь та будь-яку їжу. 

 

Пам’ятайте

У деяких їстівних грибів є небезпечні двійники – ті, що через смакові якості непридатні в їжу або навіть отруйні.

Серед отруйних грибів найнебезпечнішою є бліда поганка, отруєння якою часто закінчується летально. 

Щоб убезпечити себе, краще купувати гриби, вирощені у теплицях                   (печериці, гливи тощо).