На Полтавщині посилять патрулювавання пожежонебезпечних лісових масивів та торфовищ

Надрукувати

Станом на 1 квітня в екосистемах Полтавщини зареєстровано 416 пожеж, що майже на 86% більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Про це розповів на засіданні регіональної комісії ТЕБ і НС заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України у Полтавській області Володимир Гришанін.

Засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій Полтавської області провів заступник начальника ОВА Максим Калінін.

За словами Володимира Гришаніна, пожежі у природних екосистемах виникають через навмисне випалювання сухої трави. Тож, одним із дієвих заходів щодо запобігання пожеж є проведення рейдів. Під час них виявляють порушників правил пожежної безпеки та притягають їх до адміністративної відповідальності.

Із початку 2024 року в області провели 425 рейдів. За фактами виявлених порушень склали 90 протоколів.

Учасники засідання затвердили комплекс заходів щодо запобігання та протидії масовим пожежам лісів, торфовищ та сільгоспугідь у пожежо небезпечний період. Прийняли рішення про посилення перевірок за участі працівників ДСНС, екологічної інспекції, лісового господарства, національної поліції, представників районних військових адміністрацій та громад. Заборону розведення багать у лісових масивах і рекреаційних зонах (крім спеціально облаштованих місць), а також випалювання стерні, сухої рослинності та сміття на землях лісового фонду, торфовищах, сільськогосподарських угіддях, лісосмугах, заплавах річок і вздовж доріг.

Володимир Гришанін зауважив, що на Полтавщині почнуть обстежувати об’єкти агропромислового комплексу, лісового господарства, оздоровлення та відпочинку, навчальні заклади щодо дотримання вимог законодавства у сфері пожежної, техногенної безпеки та цивільного захисту.

«Нині на території області виникло 799 пожеж, що на 212 більше, ніж минулого. Зокрема це й замикання проводки в гуртожитку, необережне поводження з вогнем тощо. Небезпека є, і ми повинні проводити ці обстеження, щоб убезпечити людей від негативних наслідників. Заходи проводитимуть відповідно до затвердженого графіку», – сказав Володимир Гришанін.

Крім того, комісія розглянула стан підготовки місць масового відпочинку на водних об’єктах області, стан готовності та результати технічної інвентаризації захисних споруд цивільного захисту.