Previous Next

На Полтавщині запроваджують пілотний проєкт із контролю за станом дотримання прав засуджених

Надрукувати

У Полтавській області впроваджують проєкт із організації взаємодії Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини зі спостережними комісіями обласних та районних адміністрацій.

На засіданні обласної спостережної комісії Полтавської ОВА обговорили конкретні кроки реалізації даної ініціативи.
«Полтавщина – один із небагатьох регіонів, де після 24 лютого 2022 року відбувалися виїзди до установ виконання покарань з метою здійснення громадського контролю за дотриманням прав, основоположних свобод та інтересів засуджених під час виконання кримінальних покарань. Тому процедура відвідувань у нас відпрацьована. Маємо визначитися зі складом робочих груп та затвердити графіки виїзду», – зазначив заступник начальника Полтавської ОВА Володимир Василенко.
У межах проєкту спостережні комісії здійснюватимуть повторні відвідування держаних установ виконання покарань.
«Під час первинного візиту складався звіт із світлинами, де зазначалося, які недоліки були встановлені та надані рекомендації по їх усуненню. Нині перед нами стоїть завдання – виїхати повторно до установ виконання покарань та перевірити чи втілили в життя рекомендації, що були надані», – говорить член правління, керівник відокремленого підрозділу Громадської організації «Україна без тортур» у Полтавській області, регіональний координатор УВРУ з прав людини в Полтавській області Віра Яковенко.
Після повторного візиту теж пишеться звіт в довільній формі та передається до Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Ці заходи повинні сприяти покращенню умов тримання, харчування, медичного забезпечення осіб, які перебувають в установах виконання покарань та слідчих ізоляторах, та ефективній співпраці з громадянським суспільством.
У майбутньому впровадження цього проєкту планують масштабувати на усі регіони України.