Previous Next

У громадах області відпрацьовують механізм забезпечення житлом ВПО

Надрукувати

У Полтавській ОВА обговорили питання забезпечення внутрішньо переміщених осіб житлом, особливості виплати допомоги на проживання ВПО та компенсації витрат за тимчасове розміщення ВПО.  

Зокрема детально розібрали алгоритм прийняття житлових об’єктів в комунальну власність за рахунок відумерлої спадщини та переведення їх у фонд соціального житла.

«В області лише 12 територіальних громадах області виявили 95 об’єктів житлового фонду, які можуть бути визнані відумерлою спадщиною в судовому порядку. Найвідповідальніше підійшли до проведення моніторингу Полтавська, Миргородська, Глобинська, Пирятинська, Великобудищанська та Коломацька громади», – зауважила начальник управління у справах реінтеграції, соціального захисту ветеранів та внутрішньо переміщених осіб Полтавської ОВА Ніна Черняк.

Виявлення відумерлої спадщини не тільки допоможе вирішити житлові питання ВПО, а й сприятиме розвитку сільських територій, створенню умов для розвитку соціальної інфраструктури, наповнення бюджетів громад за рахунок зайнятості населення, розвитку бізнесу.

«Відпрацювати схему виявлення відумерлої спадщини та переведення її у житловий фонд допоможуть громадам локальні акти. В цих документах буде чітко встановлено розмежування обов’язків: хто робить запити, збирає інформацію, готує матеріали для звернення до суду, здійснює реєстрацію майна та контролює розподіл житла», – говорить директор юридичного департаменту ОВА Тетяна Кожевнікова.

Також на нараді проаналізували стан призначення допомоги на проживання для внутрішньо переміщених осіб з 1 березня 2024 р.

«У березні здійснено автоматичне нарахування допомоги на проживання за перший період 36,5 тис. сімей ВПО. Особи, які мають право на виплати за заявою, отримають допомогу у другому періоді березня», – повідомив начальник відділу з питань соціального захисту внутрішньо переміщених осіб Сергій Апряткін.

Нині в громадах постає питання соціалізації ВПО. Варто докласти максимум зусиль задля підтримки та надання допомоги людям, для яких Полтавщина стала другою домівкою.