Послуга «Соціальна адаптація»: черговий інформаційний дайджест Департаменту соцзахисту ОВА

Надрукувати

Життя не стоїть на місці, і щоб «завтра» було краще та хоча б не гірше ніж «сьогодні», людина повинна постійно змінюватись та пристосовуватись до нових умов. Особливо це актуально в період воєнного стану. 

Отже, Соціальна адаптація – це комплекс заходів, які покликані допомогти отримувачу послуги пристосуватися до умов соціального середовища.

Соціальна послуга надається після комплексного визначення індивідуальних потреб отримувача соціальної послуги, складання індивідуального плану та укладення договору про надання соціальної послуги.

Послуга включає в себе допомогу в аналізі життєвої ситуації, визначенні основних проблем, шляхів їх вирішення, надання психологічної допомоги, навчання, формування та розвиток соціальних навичок, умінь, соціальної компетенції, участь в організації та діяльності груп самодопомоги, в клубах за інтересами, клубах активного довголіття.

Однією із популярних та затребуваних форм надання послуги соціальної адаптації є «Університети третього віку», які на сьогодні в області функціонують при 29 територіальних центрах соціального обслуговування, центрах надання соціальних послуг тергромад.

Метою створення Університету третього віку є адаптація покоління людей старшого віку до сучасного суспільного життя, підтримка фізичного та інтелектуального здоров’я, сприяння зайнятості та об’єднанню, розширення світогляду, підвищення якості життя людей сталого віку; організація такої діяльності, що створює умови для спілкування, самореалізації та активної участі в житті.

«Університет третього віку» - це адаптована соціально-педагогічна послуга, що має на меті реалізацію принципу «Навчання протягом усього життя». Навчання в університетах третього віку безкоштовне та проводиться на основі власної активності слухачів і постійного діалогу з викладачем.

Основними методами, що використовуються при навчанні є групова робота та проведення дискусій, які допомагають літнім людям не тільки поновити свої знання, але й знаходити нові види занять.

У 2023 році до навчання залучено 2,9 тис. слухачів, які пройшли навчання з основ комп’ютерної грамотності, здорового способу життя, літературно-мистецькі здібностей та інше.