Глаукома: причини виникнення, симптоми, діагностика та лікування

Надрукувати

11-17 березня – Всесвітній тиждень боротьби з глаукомою

Глаукома – це група офтальмологічних хвороб, за яких порушується відтік водянистої рідини з ока. Водяниста рідина заповнює передню камеру ока і виконує функції з живлення кришталика та рогівки, а також видаляє токсичні продукти обміну речовин в оці.

Основною ознакою глаукоми на ранніх стадіях є підвищення внутрішньо очного тиску. Без ефективного лікування відтік водянистої рідини порушується і підвищується внутрішньоочний тиск, що призводить до ушкодження сітківки, перетискання та пошкодження зорового нерва.

Види набутої глаукоми

Первинна форма – виникає як первинна хвороба.

Вторинна форма – виникає внаслідок інших захворювань.

Які причини виникнення глаукоми?

На жаль, сучасна наука досі не виявила точні причини виникнення глаукоми.

Глаукома у дітей виникає на тлі згубних чинників внутрішньоутробного розвитку:

Статистично доведено, що вторинна глаукома виникає частіше у людей похилого віку. Теорія про те, що внутрішньоочний тиск і артеріальний тиск пов’язані – спростована.

Однак, є пацієнти, більш схильні до виникнення вторинної глаукоми. Фактори ризику

Основні симптоми глаукоми

Діагностика та лікування глаукоми

Для своєчасної діагностики цієї патології необхідно проходити комплексне обстеження органів зору. Людям, старшим за 35 років і пацієнтам із факторами ризику додатково раз на кілька років потрібно проходити обстеження з акцентом на виявлення глаукоми.

У клініці зазвичай проводять первинну комплексну діагностику, а далі пацієнт потрапляє на прийом до офтальмолога, з яким узгоджується подальше лікування глаукоми і його методи. Також можливо знадобляться консультації вузьких спеціалістів, наприклад, дитячого офтальмолога та лікаря-ретинолога.

Лікування глаукоми проводиться:

Консервативний метод застосовується на ранніх стадіях глаукоми та у випадках, коли лікування має помітний ефект для хворого. В інших випадках у хід йде малотравматична лазерна процедура або хірургічне втручання.

Лазерна процедура використовується як альтернативний метод хірургічному втручанню та дає змогу створити альтернативні шляхи відтоку внутрішньоочної рідини. Ця процедура малотравматична і не потребує довгої реабілітації. За необхідності може виконуватися кілька разів.

Хірургічні методи – непрониклива глибока склеректомія та трабекулектомія. Перший метод є основним вибором при лікуванні відкритокутового виду глаукоми. Має максимально короткий термін реабілітації – 1-2 дні. Другий тип використовується в запущених випадках або при повторному хірургічному втручанні. Має найдовший і найстійкіший ефект, проте передбачає розтин очного яблука.

Профілактика глаукоми

Крім обстеження та своєчасного лікування очних і хронічних хвороб необхідно також дотримуватися загальних правил гігієни органів зору:

Олена Литвинова, лікар ЗПСЛ КП «Центр первинної медико-санітарної допомоги № 1 Полтавської міської ради»