За незаконне придбання та збут квітів, які занесені до Червоної книги України, передбачено штраф – від 1 700 до 3 655 гривень

Надрукувати

Навесні починається масова торгівля ранньоквітучими видами рослин, у тому числі й тими, що занесені до Червоної книги України. Підсніжник звичайний, тюльпан дібровний, горицвіт весняний, первоцвіт дрібний, шафран сітчастий, всі види сон-трави – ці рослини є рідкісними та занесені до Червоної книги України.

Перші весняні квіти відіграють важливу роль в житті лісу чи луки як природного комплексу, являючись їх невід’ємною частиною.

Нектаром квітів ласують бджоли, джмелі, метелики, а мурашки з’їдають частину насіння.

Збирання первоцвітів дуже шкодить природі рідного краю тим, що не дає можливості цим рослинам утворити насіння, а виривання з цибулинками призводить до повного знищення. Ушкоджуються й сусідні квітки, ламаються стебла та бруньки, а кожна зірвана рослинка первоцвіту – це втрата 15-20 насінин, які могли б дати нове покоління рослин у майбутньому.

Відповідно до чинного законодавства, за незаконне придбання та збут квітів, які занесені до Червоної книги України, передбачено штраф – від 1 700 до 3 655 грн з конфіскацією рослин.

Департамент екології та природних ресурсів Полтавської обласної військової адміністрації закликає не зривати, не продавати та не купувати ранньоквітучі рослини!