3 березня – Всесвітній день слуху

Надрукувати

Навіть тимчасова втрата слуху спричиняє дискомфорт і знижує якість життя. Постійне ж прогресування хвороби зрештою може стати причиною серйозних проблем фізичного та психологічного характеру: погіршення здатності чути безпосередньо пов’язане з депресією, емоційною ізоляцією, зниженням розумових здібностей.

У людей працездатного віку приглухуватість небезпечна тим, що може призвести до порушення пам’яті, зниження продуктивності. Людина втрачає здатність швидко й ефективно налагоджувати соціальні контакти. Через дзвін у вухах погіршується сон, підвищується чутливість до звуків.

Проблеми зі слухом у дітей позначаються на соціалізації. Дитина не може встановити повноцінний контакт з однолітками, приглухуватість негативно впливає на її освіту. І у підлітка, і в дорослої людини глухота значно підвищує ризик виникнення депресій, панічних атак, фобій та інших психічних порушень.

Приглухуватість у літніх людей часто стає причиною соціальної ізоляції. Через відсутність повноцінного спілкування людина почувається самотньою. Вона часто додумує те, що не розчула, і в підсумку може хибно трактувати те, що каже співрозмовник та навіть провокувати конфлікти. Може розвинутися параноя, страх. Крім того, існує небезпека втрати орієнтації в просторі, запізнілої реакції на небезпеку, розвитку недоумства.

Можливі причини зниження слуху

Вивчивши симптоми проблем із внутрішнім вухом і визначивши ймовірні причини приглухуватості, лікар ЛОР призначає потрібні дослідження (аудіометрію та ін.) і підбирає метод лікування. Важливо розуміти, що чим раніше ви звернетеся за допомогою, тим вища можливість повного одужання. Відтягування ж лікування, навпаки, може закінчитися повною глухотою. Щоб не допустити подібного, важливо не тільки вчасно помітити зниження слуху, а й проводити профілактичні заходи

Що робити, щоб надовго зберегти слух?

 

Ірина Видрик, лікар-отоларинголог КНП «Чутівська центральна лікарня»