У Полтавському ліцеї з посиленою військово-фізичною підготовкою провели патріотичний захід «Доля творчої людини в тоталітарній державі»

Надрукувати

До Дня спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя у Полтавському ліцеї з посиленою військово-фізичною підготовкою ім. Віталія Грицаєнка відбувся патріотичний захід «Доля творчої людини в тоталітарній державі».

Заслужений працівник культури України, директор Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського Олександр Супруненко розповів про відомого кримського археолога, уродженця Полтавщини Олександра Кузьмича Тахтая (1890-1963).

Олександр Тахтай, який  доклав чимало зусиль до вивчення найдавнішого минулого Полтавщини, Херсонщини, Південно-Західного Криму, Донбасу, залишив у спадок понад чотири десятки наукових праць, чимало яскравих музейних колекцій та вагомий внесок до музейної скарбниці України.

1991 року у Полтаві побачила світ перша у колишньому СРСР книжечка про репресованого археолога, одним із авторів якої і був Олександр Супруненко. До речі, полтавські археологи та музейники присвятили своєму колезі цілий випуск наукової збірки «Старожитності Лівобережного Подніпров’я» за 2020 рік, присвячений 130-річчю з дня народження О. Тахтая.

У сучасному окупованому Криму про цю людину намагаються не згадувати, а ми, навпаки, повинні пам’ятати про земляка і вченого, який чесно і віддано працював на нашій Кримській землі.