Previous Next

На Полтавщині інструмент електронної демократії «Громадський бюджет» запровадили 16 громад

Надрукувати

Під головуванням заступника начальника Полтавської ОВА Володимира Когута відбулася нарада щодо запровадження в громадах сервісу «Громадський бюджет».

«Питання цифровізації громад області перебуває на постійному контролі Полтавської ОВА. Й запровадження інструментів «е-Демократії» – це один із важливих кроків в цьому напрямі. Наразі в громадах області успішно використовують електронні звернення, петиції та консультації. Маємо посилити роботу в напрямі запровадження громадського бюджету. Це ефективний інструмент для залучення громадян до питання розподілу місцевого бюджету шляхом подання проєктів та голосування за них. Наразі сервіс працює в 16 громадах», – розповів Володимир Когут.

Так, зазначений проєкт успішно реалізують Горішньоплавнівська, Кременчуцька, Гребінківська, Лубенська, Пирятинська, Білоцерківська, Заводська, Миргородська, Диканська, Мачухівська, Нехворощанська, Новоселівська, Опішнянська, Полтавська, Решетилівська та Терешківська територіальні громади.

Координаторка компоненту «Е-демократія» Програми EGAP Фонду Східна Європа Олександра Радченко розповіла присутнім про особливості роботи та запровадження «Бюджету участі» територіальними громади.

«Головна відмінність громадського бюджету від інших інструментів партисипації – у можливості побачити результат будь-якої ініціативи. Кілька років тому ми могли почути нарікання від мешканців: мовляв, поки ми платимо податки, влада бездіє. Розвиток громадського бюджету дав можливість кожному поставити собі питання: «А що я зробив/ла для покращення своєї громади?». Тепер кожен українець став відповідальним за благоустрій своєї домівки та може самостійно його контролювати», – зазначила Олександра Радченко.

Крім того, начальник відділу інвестиційної політики Луцької міської ради Сергій Омельчук поділився успішним кейсом використаня інстуременту в їхній громаді у період воєнного стану.