Про стан використання водних об'єктів у Полтавській області

Надрукувати

На території Полтавської області розташовано 3339 водних об’єктів, зокрема 65 водосховищ, 2691 ставок та 583 озера. У придатному стані для використання в нашому регіоні налічується 2395 водних об’єктів, з них для передачі у користування під рибогосподарські потреби – 1570.

В оренді перебувають 366 водних об’єктів орієнтовною площею водного дзеркала понад 3770 га.

Відповідно до Закону України «Про аквакультуру» та статті 51 Водного кодексу України нині водоймища надаються у користування за договором оренди землі, за наявності паспорта водного об’єкта.

Метою паспортизації є упорядкування використання водних об’єктів, охорона їх від забруднення, засмічення та вичерпання, запобігання шкідливим діям вод та ліквідація їх наслідків, поліпшення стану водних об’єктів. Паспортом визначається площа водного дзеркала, що слугує підставою для обчислення плати за оренду водойми.

Також паспорт водного об’єкта є складовою частиною вихідних даних для проведення інвентаризації земель водного фонду.

Замовником робіт із розроблення паспорта водного об’єкта є його орендодавець. Фінансування розробки паспортів може відбуватися за рахунок місцевого бюджету, обласного бюджету та орендарів. За рахунок коштів обласного бюджету та орендарів у області розроблено 587 паспортів водних об’єктів.

Користувачам водних об’єктів у яких договір оренди чинний, але дані у Державному земельному кадастрі про реєстрацію земельної ділянки відсутні, необхідно звернутися до відповідного органу місцевого самоврядування за місцем розташуванням ставка для отримання дозволу на розробку документації із землеустрою з наявним паспортом водного об’єкта. Та за результатами розробленої документації із землеустрою привести свій договір оренди у відповідність до чинного законодавства.

Для отримання земельних ділянок з водним об'єктом на конкурентних засадах (земельних торгах) необхідно звернутися до органу місцевого самоврядування щодо включення водного об'єкта у перелік водних об'єктів, які будуть передаватися в оренду на земельних торгах та чекати проведення торгів, за результатами яких буде визначений переможець.

Фінансування підготовки лотів до проведення земельних торгів забезпечує організатор земельних торгів.