Новий власник житла не відповідає по заборгованості попереднього власника чи орендаря за комунальні послуги

Надрукувати

Згідно з актуальним законодавством, новий власник житла не несе відповідальності за будь-які заборгованості, накопичені попередніми власниками чи орендарями за комунальні послуги.

Постанова Верховного Суду від 26 січня 2022 року, справа № 201/11406/20, надає чітке визначення того, що споживачі зобов'язані розрахуватися за комунальні послуги лише у випадку, якщо вони фактично скористалися цими послугами.

Також Верховний Суд зазначив, що чинне законодавство не передбачає обов'язку покупця оплачувати борги попередніх власників чи орендарів за отримані раніше житлово-комунальні послуги, якщо це не визначено прямо у договорі купівлі-продажу.

Отже, якщо суд встановить, що новий власник не брав на себе зобов'язання оплатити заборгованості, він не має зобов'язання відшкодовувати борги попереднього власника.

Важливо також зазначити, що договори про надання послуг не обтяжують майно, тому суд, за відсутності відповідних умов у договорі купівлі-продажу нерухомого майна, повинен відхилити позовні вимоги до нового власника, оскільки відповідальність лежить на попередньому власнику.