Previous Next

Відбулося чергове засідання Регіональної комісії з реабілітації у Полтавській області жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років

Надрукувати

У Полтавській ОВА провели чергове засідання Регіональної комісії з реабілітації у Полтавській області жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років.

У 2024 році це перше засідання з оновленим складом. До участі в ньому долучився заступник начальника ОВА Антон Чубенко.

«Дорадчий орган продовжує плідну, ґрунтовну й конструктивну роботу. Насамперед вона пов’язана з відновленням справедливості», – зауважив Антон Чубенко.

Регіональна комісія почала діяти з березня 2019 року. Організаційне та методичне забезпечення діяльності комісії здійснюється Департаментом культури і туризму ОВА.

За період із 2019 по 2023 рік провели шість засідань, до комісії звернулися 23 заявники щодо реабілітації або визнання потерпілими від репресій 55 осіб.

На розгляд засідання Регіональної комісії документи подали двоє осіб. Після вивчення матеріалів буде прийнято відповідне рішення.

Інформуємо, що до Законів України «Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років» та «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною» внесені зміни, відповідно до яких до завдань регіональних комісій з реабілітації віднесли надання довідок особам, яких визнано борцями за незалежність України у XX столітті.

Згідно зі змінами встановлено пенсію за особливі заслуги перед Україною.

Для отримання довідки заявник подає до Регіональної комісії заяву за формою (додається або посилання), до якої додаються копії документів, що підтверджують:

1) реабілітацію особи відповідно до Закону України «Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років» та її приналежність до числа осіб, яких за політичними або релігійними мотивами було піддано репресіям у формі (формах) позбавлення волі (ув’язнення) чи примусового безпідставного поміщення здорової людини до психіатричного закладу за рішенням позасудового або іншого репресивного органу;

2) участь особи у політичній, збройній та іншій колективній чи індивідуальній боротьбі за незалежність України у XX столітті у складі органів влади, організацій, структур та формувань, визначених у частині першій статті 1 Закону України «Про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у XX столітті».