Затверджено новий порядок здійснення перерахунку вартості комунальних послуг

Надрукувати

Постановою Кабінетом Міністрів України від 06.02.2024 № 127 затверджено Порядок щодо здійснення перерахунку вартості комунальних послуг за період їх ненадання, надання не в повному обсязі або невідповідної якості.

Цим Порядком встановлено механізм та умови здійснення перерахунку вартості послуг з постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення, поводження з побутовими відходами (управління побутовими відходами – за умови укладення відповідного договору зі споживачами) за період їх ненадання, надання не в повному обсязі або невідповідної якості.

Передбачено кількісні та якісні характеристики надання комунальних послуг, які враховуються при здійсненні виконавцем комунальних послуг перерахунку вартості таких послуг у разі їх ненадання, надання не в повному обсязі або невідповідної якості.

Порядком визначено особливості здійснення перерахунку вартості комунальних послуг залежно від виду договору, укладеного між виконавцем та споживачем, та умов нарахування плати за ці комунальні послуги, а також визначено умови, за яких перерахунок не проводиться.

Перерахунок вартості комунальних послуг здійснюється в разі відхилення параметрів послуг від установлених законодавством та договорами про надання послуг.

Окрім цього, варто звернути увагу, що Порядок затверджений Постановою від 06.02.2024 № 127 не застосовується на тимчасово окупованих територіях, територіях, на яких ведуться (велися) бойові активні дії або тимчасово окупованих російською федерацією територіях.

            Наголошуємо, що Постанова Кабінету Міністрів України від 17.02.2010 № 151 про затвердження порядку перерахунків за комунальні послуги в разі ненадання їх або надання не в повному обсязі чи зниження якості - визнано такою, що втратила чинність.