Формування Національного архівного фонду як один із пріоритетів діяльності Державного архіву Полтавської області

Надрукувати

Для науково – методичного і організаційного забезпечення експертизи цінності документів, розгляду питань щодо визначення джерел формування Національного архівного фонду, його складу, віднесення архівних документів до унікальних у Державному архіві Полтавської області  функціонує експертно – перевірна комісія (ЕПК).

Традиційно на початку лютого ЕПК підводить підсумки роботи за минулий рік. У 2023 році проведено 14 засідань, із них одне – виїзне (до архівного відділу Полтавської районної військової адміністрації).

До Національного архівного фонду за результатами експертизи цінності документів та рішенням експертно – перевірної комісії державного архіву включено 18 842 одиниці зберігання управлінської документації, 110 справ особового походження, 491 одиниця обліку документів на спеціальних носіях (фото- та відеодокументи), 200 одиниць обліку електронних ресурсів. Крім того, експертно-перевірною комісією погоджено описи справ із кадрових питань (особового складу) на  6 233 одиниці зберігання, 54 номенклатури справ та 9 інструкцій з діловодства. Загалом заплановані показники роботи ЕПК перевиконані на 14 %.

ЕПК планує у 2024 році спрямувати свою роботу на покращення інформативності архівних фондів, розширити перелік джерел формування Національного архівного фонду та провести відповідну роботу щодо віднесення деяких архівних документів  періоду Української революції 1917 – 1921 років до унікальних.