Фахівці групи «Прозорість і підзвітність» виявили ризики у придбанні електрообладнання для тролейбусного управління у Кременчуцькій громаді

Надрукувати

Звернути увагу на можливі ризики, пов’язані з закупівлею електрообладнання для тролейбусного управління у Кременчуці. Такі рекомендації надала громаді робоча група «Прозорість і підзвітність» за результатами подальшого розгляду питання.

«Фахівці зазначили, що можливі ризики є. Так, ФОП, який виграв тендер, отримав дозвіл на використання технічних умов у повʼязаної юрособи – в ТОВ, де є керівником. Це може спричинити здорожчання продукції», – розповів начальник Полтавської ОВА Філіп Пронін.

Податківці розповіли, що з відкритих джерел проаналізували очільників ТОВ. Виявилося, що головний бухгалтер – засновник 35 і керівник 472 юридичних осіб по Україні. Одна людина фізично не може керувати водночас стількома підприємствами. Спеціалісти роз'яснили, що таке використання посадової особи свідчить про те, що суб’єктів господарювання створюють для певної схеми. Це той сигнал, на який обов’язково мають звертати увагу замовники закупівлі.

Крім того, податківці вибірково проаналізували товари з переліку. Акцентували увагу, що перемикач поворотів світла «Богдан» онлайн можна придбати орієнтовно за 1 тис. грн. ФОП, що виграв тендер, пропонує ціну за такий товар – 5,7 тис. грн. Цей ризик також потрібно врахувати. Представники громади зазначили, що внутрішній аудит вийшов на перевірку комунального підприємства.

«Громада має відпрацювати моменти, на які звернули увагу фахівці робочої групи «Прозорість і підзвітність». Врахувати рекомендації, щоб надалі оперативно реагувати на ризики й не допускати, щоб вони ставали порушеннями», – додав Філіп Пронін.