Соціальне таксі – популярна соціальна послуга для забезпечення потреби в транспортному перевезенні

Надрукувати

Як часто Ви кудись їдете? На роботу, навчання, до лікарні, в особистих справах. Як часто Ви користуєтесь послугами громадського транспорту, викликаєте таксі чи їздите на особистому авто? - Точно кожного дня, а інколи і декілька разів на день.

І те, що для більшості пересічних людей може вважатись буденністю на яку не звертають уваги, то для окремих уразливих категорій громадян може стати цілим випробування та непосильним завдання.
Для забезпечення транспортного перевезення маломобільних категорій населення в нагоді стане соціальна послуга «Соціальне таксі» - спеціалізований автомобіль з відповідним обладнанням.

На скільки є актуальною ця послуга?
Вперше послугу «соціального таксі» було впроваджено в 2007 році на базі Територіального центру соціального обслуговування УСЗН Шевченківської районної у м. Полтаві ради і сьогодні вона надається в понад половині територіальних громад області.
Враховуючи, що в Полтавській області проживають понад 400 тис. громадян похилого віку, 104 тис. осіб з інвалідністю та 5,6 тис. дітей з інвалідністю, ця послуга не втрачає своєї актуальності особливо в період воєнного стану.
Також не менш вагомим фактором впливу є відсутність у більшості населених пунктів, зокрема сільської місцевості, розвиненої транспортної мережі, «соціальне таксі» є чи не єдиним транспортним рішенням для забезпечення доступності до об’єктів соціальної інфраструктури для осіб, які мають порушення опорно-рухового апарату.
Постійними користувачами послуги є громадяни з хронічним захворюванням нирок, які потребують життєво необхідної процедури гемодіалізу.
Протягом 2023 року вказану послугу надано 8,2 тис. разів, в тому числі особам з інвалідністю - 5,2 тисячі послуг.
Зокрема, з лютого 2024 року послугу ,,соціального таксі” отримує український військовий волонтер, лицар ордену ,,Народний Герой України” з Херсону Янченко Григорій Миколайович (більш відомий як дядя Гриша), який приїхав до міста Полтави збирати гроші на підтримку ЗСУ.

В яких громадах області доступна ця послуга?
Послуга ,,соціальне таксі” надається мешканцям 33 територіальних громад, з них у 24 – спецавтомобілями, обладнаними підйомними платформами для перевезення осіб з інвалідністю, які пересуваються на кріслах колісних.
Цією послугою можуть скористатись мешканці Полтавської, Кременчуцької, Горішноплавнівської, Миргородської, Гадяцької, Лубенської, Зіньківської, Глобинська, Гребінківської, Карлівської, Кобеляцької, Пирятинської, Решетилівської, Хорольської, Білицької, Білоцерківської, Великобагачанської, Диканської, Козельщинської, Котелевської, Лохвицької, Машівської, Михайлівської, Новосанжарської, Новогалещинської, Опішнянської, Оржицької, Піщанської, Пришибської, Чорнухинської, Чутівської, Шишацької, Щербанівської територіальних громад.

Хто може скористатись послугою?
Соціальне таксі призначене для перевезення людей з інвалідністю та/або одиноких непрацездатних громадян, які самостійно не пересуваються або пересуваються за допомогою милиць, палиць, візків та інших технічних засобів реабілітації, до соціально значимих об'єктів.

Що необхідно для отримання послуги?
Для отримання послуги Соціальне таксі заявник або уповноважена особа повинна звернутись до центру надання соціальних послуг своєї громади та разом із заявою надати необхідні документи (копія паспорта, копія медичного висновку тощо відповідно до процедури вставленої органом місцевого самоврядування). У разі повторного звернення громадян на отримання послуги "Соціальне таксі" подається лише письмова заява. Виконання заявок проводиться в порядку їх надходження, окрім екстрених випадків.

Наразі, враховуючи затребуваність «соціального таксі», Департамент соціального захисту населення ОВА проводить постійну роботу з територіальними громадами, партнерськими організаціями, установами та програмами щодо надання підтримки з розширення автопарку транспортних засобів тергромад для підвищення охопленості населення зазначеної соціальної послуги.
Адже забезпечення якісних та доступних соціальних послуг – безумовний пріоритет державної соціальної політики.


Директор Департаменту
Людмила КОРНІЄНКО