Підтримка ветеранів війни та членів їх сімей у територіальних громадах області

Надрукувати

Основний етап переходу військовослужбовців до цивільного життя відбуватиметься саме в громадах, де мешкають вони та їхні сім'ї. Це саме те середовище, де мають бути створені всі умови.  

Саме тому, важливо територіальним громадам бути готовим до повернення ветеранів та ветеранок, а також до роботи з членами їхніх родин. Кожна громада, яка є унікальною, повинна знати й ідентифікувати нинішнього військового, а завтра – ветерана і членів його родини і розуміти, у який спосіб вони будуть підтримувати таких людей, через які послуги та інтеграційні процеси громада буде розвиватися надалі.

В області програми з підтримки ветеранів та розвитку ветеранської політики прийнято у 57 територіальних громадах. Передбачено в місцевих бюджетах видатки в загальному обсязі 273 млн грн.

Заходами в місцевих програмах, зокрема, передбачено: надання матеріальної допомоги, санаторно-курортне оздоровлення, сприяння адаптації Захисників/Захисниць України, ветеранів, членів сімей загиблих захисників через систему фізичної культури та спорту (соціальні години на відвідування спортзалів, басейнів, екскурсії, мистецькі заходи, майстер-класи), пільги на оплату житлово-комунальних послуг за рахунок коштів місцевих бюджетів, компенсація вартості послуг зубопротезування з використанням сучасних матеріалів та технологій із супроводжуючим лікуванням учасникам бойових дій, які брали участь у заходах з захисту незалежності, суверенітету, територіальної цілісності України, безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією рф проти України, створення мультидисциплінарних команд з фахівців галузі охорони здоров’я, соціального захисту, освіти щодо психосоціальної реабілітації, забезпечення безкоштовного обстеження Захисників і Захисниць України, членів їх сімей та родин загиблих воїнів за направленням лікаря та безкоштовним лікуванням цієї категорії громадян, медичний супровід демобілізованих (звільнених зі служби) Захисників і Захисниць. Максимально враховані рекомендовані напрямки у програмах Кременчуцької, Глобинської, Котелевської, тергромад. Затвердження цільових програм підтримки ветеранської спільноти та їх родин відіграє важливу роль в процесі повноцінної адаптація ветеранів та членів їх родин до цивільного життя.