Ефективна діяльність бізнесу в контексті реалізації цілей і цінностей суспільства

Надрукувати

Під такою назвою у Полтавському регіональному центрі підвищення кваліфікації реалізується навчальна програма для публічних службовців, розроблена Тетяною Костишиною, завідувачкою кафедри управління персоналом, економіки праці та економічної теорії Полтавського університету економіки і торгівлі, професоркою, доктором економічних наук.

Загальна мета реалізації програми – розвиток професійних компетентностей посадовців щодо забезпечення сталого розвитку бізнес-структур для розробки, фінансування та реалізації рішень соціальних, культурних та екологічних проблем.
Соціальна відповідальність є однією із ключових рис сучасних бізнес-підприємств і передбачає в першу чергу зобов'язання керівництва суб'єкта господарювання щодо захисту інтересів суспільства. Тобто йдеться про діяльність бізнесу виключно в правовому полі, про відповідальність перед споживачем, відповідальність перед підлеглими, відповідальність перед країною, відповідальність перед акціонерами чи компаньйонами.
Про це йшлося під час занять з державними службовцями та посадовими особами місцевого самоврядування, діяльність яких дотична до даної проблематики.
Упродовж навчання розглянуто низку важливих питань, зокрема:
український та міжнародний досвід розвитку соціально відповідального бізнесу;
формування відносин з працівниками на засадах розвитку соціально відповідального бізнесу;
співпраця з органами місцевої влади щодо розробки програм соціально відповідального бізнесу;
заходи участі структур бізнесу в життєдіяльності територіальних громад тощо.

Спілкуючись із представниками бізнес-структур, які діють на Полтавщині: Оленою Бабенко, заступником директора приватного підприємства «Прем’єр Сокс», Сергієм Іващенком, директором ВАТ «Комбінат виробничих підприємств», Наталією Ізюмець, директоркою з якості ТОВ «Вигідна покупка», учасники освітнього процесу мали змогу поєднати теоретичні знання із практикою.

Отож, сподіваємося, що це навчання стане поштовхом для створення нових соціально відповідальних бізнес-підприємств у територіальних громадах Полтавської області.