«Полтавські візерунки»: презентували виставку мистецьких доробків майстрів художньої вишивки Віри та Сергія Забори

Надрукувати

У межах циклу патріотичних культурно-мистецьких заходів «Разом до Перемоги» та за сприяння Полтавської ОВА в літературно-меморіальному музеї В.Г. Короленка презентували виставку «Полтавські візерунки».

Це мистецькі доробки майстрів художньої вишивки – заслуженого майстра народної творчості України, членкині Національної спілки майстрів народного мистецтва України Віри Забори та стипендіата Президента України Сергія Забори.

Захід відвідали заступник начальника Полтавської ОВА Антон Чубенко, директор Департаменту культури і туризму Ірина Удовиченко, мистецтвознавці, освітяни, громадськість.

«Від імені Полтавської обласної військової адміністрації вітаю всіх зі значною мистецькою подією. У цьому заході поєднано все: любов до мистецтва, людей, України. До речі, Сергій Забора захищає нашу територіальну цілісність і незалежність. Це дійсно патріот країни, зі своєю державницькою позицією та патріотичними переконаннями, – зауважив Антон Чубенко. – Вироби пані Віри та Сергія знані не тільки в Україні, а й у всьому світі. Ці митці популяризують наше українське. Завдяки їм про нашу державу знають мільйони людей».

Дивосвіт рушників і вишиванок, виконаних здебільшого в техніці  «білим по білому», пастельними кольорами в поєднанні рослинного та геометричного орнаментів із застосуванням в одному виробі до кількох десятків видів технік вишивок та обробок, із використанням конопляного, лляного полотна, маркізету та батисту є пріоритетною справою у житті родини Віри Забори та її сина Сергія.

Віра Петрівна активно популяризує традиції та мистецтво полтавської вишивки у багатьох країнах. Але цінним є її подвижницька праця в прагненні донести самим полтавцям, якими мистецькими скарбами вони володіють.

Віра Петрівна зі своєю творчою родиною постійно удосконалюється, розробляє нові моделі вбрання, поєднує у них різні техніки та кольори вишивки, фактури тканини.

Однією з нових розробок є поєднання ручної та машинної вишивки. На сьогоднішній день Віра Петрівна володіє всіма видами технік вишивання та розробляє свої власні авторські роботи. Працює з  натуральними тканинами – льон, батист, маркізет, домоткане полотно. Вишиває скатертини, серветки, рушники, чоловічі сорочки, жіночі блузи.

За словами пані Віри, мистецтво – це її покликання і сенс життя.