Про особливості використання водних об'єктів

Надрукувати

Полтавська обласна військова адміністрація інформує, що згідно чинного законодавства України, а саме Конституції України, Водного кодексу України, Закону України «Про аквакультуру», водні ресурси є об'єктами права власності українського народу, а права власника здійснюють органи державної влади та місцевого самоврядування в межах, визначених законодавством України.  

Для задоволення потреб громадян (купання, плавання на човнах, любительське і спортивне рибальство, водопій тварин, забір води з водних об'єктів без застосування споруд або технічних пристроїв та з криниць) загальне водокористування здійснюється безкоштовно, без закріплення водних об'єктів за окремими особами та без надання відповідних дозволів. На водних об'єктах, наданих в оренду, загальне водокористування допускається на умовах, встановлених водокористувачем, за погодженням з органом, який надав водний об'єкт в оренду (передбачаються договором оренди або окремим додатком до нього).

Водокористувач, який узяв водний об'єкт у користування на умовах оренди, зобов'язаний доводити до відома населення умови водокористування, а також про заборону загального водокористування на водному об'єкті, наданому в оренду.

Якщо водокористувачем або відповідною радою не встановлено таких умов, загальне водокористування визнається дозволеним без обмежень.

Необхідно звернути увагу, що не на кожному орендованому водному об’єкті любительське і спортивне рибальство безкоштовне. Риба, яка вселяється у водні об’єкти орендарями (за наявності у орендарів відповідних актів про вселення), є їхньою приватною власністю, отже вилов та вивезення цієї риби без дозволу орендарів згідно Кримінальному кодексу України кваліфікується як крадіжка.

Статтями 61 та 62 Земельного кодексу України визначено заборону  влаштування у прибережних захисних смугах огорож або інших конструкцій, що перешкоджають доступу громадян до берегів річок, водойм та островів, крім випадків, передбачених законом.

 Такі огорожі або інші конструкції демонтуються їхніми власниками протягом 10 днів після одержання письмової вимоги місцевої державної адміністрації чи виконавчого органу сільської, селищної чи міської ради.

У разі невиконання такої вимоги зазначені огорожі або інші конструкції демонтуються за рішеннями місцевої державної адміністрації чи виконавчого органу сільської, селищної чи міської ради. Видатки відповідного місцевого бюджету, пов’язані з демонтажем зазначених огорож або інших конструкцій, відшкодовуються їхніми власниками.