У Полтаві покажуть фільм про українські річки та причини їх поступового зникнення

Надрукувати

2 лютого о 14:00 у Полтавському державному аграрному університеті відбудеться просвітницький захід, присвячений Всесвітньому дню водно-болотних угідь. Проходитиме виставка до річниці загибелі природодослідниці Олени Байрак «З любов’ю до природи та України», а також відбудеться показ документального фільму «І кожна річка», присвяченого українським річкам та причинам їх поступового зникнення.

Захід проходитиме для студенів полтавських вищих навчальних закладів, представників органів виконавчої влади, наукових та освітніх установ.

Фільм «І кожна річка» режисерки Олесі Моргунець-Ісаєнко створений 2021 року, презентований в межах фестивалю документального кіно Docudays. Це фільм-дослідження про українські річки та причини їх поступового зникнення. Режисерка фіксує, як невпинна експлуатація природи (зрошення землі, незаконні сміттєзвалища, злиття небезпечних речовин, випалювання сухої трави) впливає на водні ресурси, флору та фауну країни.

2 лютого у світі відзначають День водно-болотних угідь. Це основне середовище існування, яке зробило можливим життя на планеті Земля. Водно-болотні угіддя займають близько 6% поверхні суші й поглинають більше вуглекислого газу, ніж ліси.

В Україні 50 водно-болотних міжнародного значення, площа яких сягає 930 тисяч гектарів. Це різноманітні угіддя – від морських заток до торфовищ Полісся, від витоків річок на вершинах гір до глибин печер, наповнених водою.

Цей вид екосистеми займає важливе місце у господарстві, культурі й навіть нашій історії! У давнину болото завжди було джерелом цінних видів лікарських рослин та ягід. Про болота ходили легенди. Вважалося, що на болотах живе багато міфічних істот – як друзів людини, так і ворогів. Дикість і важкодоступність боліт використовували українські борці за незалежність: саме в регіонах з великою кількістю боліт у минулому столітті зародився потужний повстанський рух. Загарбникам було важко орієнтуватися у пересуванні болотистою місцевістю, це було під силу лише тому, хто тут народився і знає ці місця.

Міндовкілля розпочинає серію публікацій про цей вид екосистем. Будемо говорити про важливу роль водно-болотних угідь для збереження природи і добробуту людей, про стале використання та екосистемні послуги, про роль боліт для пом’якшення впливу зміни клімату. Те, як утворюються і трансформуються водно-болотні угіддя, важливий показник того, що у природі все взаємопов’язано. Ми можемо цього не помічати, але без боліт життя на планеті було б набагато менш придатним для людського життя.