Previous Next

Обласний центр соціальних служб має підготовлених тренерок з батьківства без гендерних стереотипів

Надрукувати

«Ляльки - це для дівчаток, а машинки – для хлопчиків»; «парубки не носять червоний, треба «хлопчачі кольори» в одязі»; «маленькі леді не займаються боксом, краще віддайте доньку на танці або малювання» – це рудименти та упередження, які давно не мають нічого спільного з сучасними дітьми, адже головне для дитини бути щасливою, зростати в комфорті з собою та в люблячому оточенні. 

Днями представниці Полтавського обласного центру соціальних служб взяли участь у навчанні для тренерів з батьківства без гендерних стереотипів.

Учасниці тренінгу підвищили рівень обізнаності у гендерній проблематиці: розібралися з особливостями понять «стать» і «гендер», проаналізували вплив гендерних стереотипів на соціалізацію дітей, ознайомилися із законодавчим підґрунтям гендерної рівності в Україні.

Особлива увага приділялася обговоренню поняття «батьківства без гендерних стереотипів» та стимулюванню батьків і опікунів/-ок до подолання стереотипних підходів у вихованні дітей. Учасники/-ці програвали повсякденні ситуації, пов’язані з вибором іграшок, казок, одягу для дітей, робили висновки щодо розповсюдження гендерних стереотипів та можливостей їх подолання.

На завершення учасники/-ці тренінгу розробили власні програми тренінгів для медичного персоналу, які можуть бути включені до тренінгів з універсальної прогресивної моделі домашніх візитів, і потренувалися у проведенні окремих модулів запропонованих тренінгів.

Серед основних позитивних здобутків учасники/-ці зазначали набуття достатніх знань стосовно гендерної нерівності та побудови тренінгу, уміння проводити тренінг, комунікувати.

Після закінчення тренінгу всі учасники/-ці отримали сертифікати, які засвідчують їхню готовність працювати з тематикою батьківства без гендерних стереотипів у своїй подальшій практиці.

Проєкт реалізується Центром гендерної культури у партнерстві з Громадською організацією «Дівчата» за підтримки Дитячого Фонду ООН UNICEF за фінансової підтримки уряду Іспанії.