Звертаємо увагу землевласників та землекористувачів право власності на земельні ділянки яких не внесено до Державного реєстру речових прав

Надрукувати

Полтавська обласна військова адміністрація нагадує, що відповідно до пункту дев'ятого статті 791 Земельного кодексу України земельна ділянка може бути об'єктом цивільних прав виключно з моменту її формування (крім випадків суборенди, сервітуту щодо частин земельних ділянок) та державної реєстрації права власності на неї.

Державна реєстрація речових прав на земельні ділянки здійснюється після державної реєстрації земельних ділянок у Державному земельному кадастрі.

Земельні ділянки, право яких підтверджено державними актами на право приватної власності на землю чи державними актами на право власності на земельну ділянку, але право яких не зареєстроване в Державному реєстрі речових прав, то зазначене право власності необхідно привести у відповідність.

Також, пунктом 13 статті 791 Земельного кодексу України встановлено, що якщо речове право на земельну ділянку, зареєстровану в Державному земельному кадастрі відповідно до Закону України «Про Державний земельний кадастр», не було зареєстровано протягом року з вини заявника, то земельна ділянка припиняє існування як об'єкт цивільних прав, а її державна реєстрація припиняється.

Тобто, якщо Ви по-перше розробили документацію із землеустрою, по-друге отримали кадастровий номер земельної ділянки та в результаті отримали рішення про затвердження документації із землеустрою, де зазначено передачу земельної ділянки у приватну власність, але не зареєстрували своє право власності в Державному реєстрі речових прав, то земельна ділянка буде перенесена до архівного шару Державного земельного кадастру.

Зазначаємо, що відповідно до підпункту 5 пункту 27 Перехідних положень Земельного кодексу України, на даний час безоплатна передача земель державної, комунальної власності у приватну власність, надання дозволів на розроблення документації із землеустрою з метою такої безоплатної передачі, розроблення такої документації забороняється.

Але положення цього підпункту не поширюються на безоплатну передачу земельних ділянок у приватну власність власникам розташованих на таких земельних ділянках об’єктів нерухомого майна (будівель, споруд), а також на безоплатну передачу у приватну власність громадянам України земельних ділянок, переданих у користування до набрання чинності Земельного кодексу України. Тобто, якщо у вас на земельній ділянці розташована будівля і на неї зареєстровано право власності, а земельна ділянка на даний час не сформована, ви можете розробити документацію із землеустрою та посвідчити право приватної власності у Державному реєстрі речових прав.

Вчасно приведені у відповідність до вимог чинного законодавства документи полегшують підготовку до здійснення цивільно-правових угод та підтверджують право одночасного володіння, користування і розпорядження своїм майном.

За кваліфікованою консультацією з даного питання можна звернутися до Департаменту агропромислового розвитку Полтавської обласної військової адміністрації за телефоном: +38 (0532) 60-76-06.