Мінінфраструктури реформує житлову політику України для відповідності принципам ЄС та наближення євроінтеграції

Надрукувати

Заступник Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Наталія Козловська під час участі у міжнародній конференції «Система доступного орендного житла для України» у Відні (Австрія) провела низку двосторонніх зустрічей.

«Наразі Мінінфраструктури спільно з широкою коаліцією міжнародних партнерів реформує житлову політику України, щоб нове законодавство відповідало принципам та підходам Європейського Союзу та наближало нашу євроінтеграцію. Ті законодавчі механізми, які ми напрацювали, мають забезпечити створення фонду соціального житла та фінансову стійкість інвестицій у відновлення житлового сектору в цілому», — заявила вона під час окремої зустрічі з Яном Рутом та Кшиштофом Гірульським із Генерального директорату з питань сусідства та переговорів про розширення (DG NEAR) Європейської Комісії.

Наталія Козловська наголосила, що житловий сектор варто розглядати як частину процесу європейської інтеграції України. Адже потреби в соціальному житлі та житлі для ВПО зростають і будуть існувати ще багато років. Тому, за її словами, треба впроваджувати такі механізми, щоб вони відповідали найкращим європейським практикам у забезпеченні комфортного, ефективного та якісного житла.

«Нове будівництво, особливо будівництво соціального житла, має враховувати стандарти енергоефективності Євросоюзу. Варто звернути увагу на новоєвропейський Баухаус. Він містить в собі високу енергоефективність, інклюзивність, кращу стійкість та естетику», — зазначила заступник Міністра.

Також, вона провела окрему зустріч із Ліонелем Рапалем, Директором з операцій у країнах-сусідах ЄС Європейського Інвестиційного Банку. Обговорили фінансову підтримку потенційної реалізації комплексних інвестиційних програм формування фонду соціального житла.

Із Манфредом Профазі, регіональним директором Міжнародної організації з міграції у Південно-Східній Європі, Східній Європі та Центральній Азії, обговорили як розширити рівень залученості МОМ в аналітичний супровід реформування житлової політики.

Якісний аналіз необхідний для реальної оцінки рівня попиту та потрібних інвестицій, наголосила заступник Міністра.

Нагадаємо, що згідно з другою Швидкою оцінкою завданої шкоди та потреб на відновлення (RDNA2), яка охоплює період з 24 лютого 2022 року по 24 лютого 2023 року, загальна шкода житловому сектору — понад 50 млрд доларів США.

Найбільшу шкоду агресор завдав багатоквартирним будинкам — пошкоджені 1,4 млн квартир. Також пошкоджені 135 тисяч індивідуальних житлових будинків та понад 39 тис. кімнат у гуртожитках.

Заплановано, що RDNA3 з оновленими показниками буде оприлюднений у лютому цього року.

Урядовий портал