Громади Полтавщини розробили соціальні паспорти за підтримки міжнародних партнерів

Надрукувати

Яка демографічна ситуація в громаді? Які соціальні послуги надаються? Наскільки розвинені середній і малий бізнеси? Чи достатньо шкіл, лікарень і банків? Відповіді на ці запитання важливі і для громади, і для інвесторів, оскільки дають змогу оцінити її потенціал. 

Про все це розкаже соціальний паспорт — документ, що містить інформацію про ресурси та соціальні особливості громади.

Партнерами облвійськадміністрації БФ «Стабілізейшн суппорт сервісес» за підтримки УВКБ ООН розробили оптимальний формат соціального паспорта, який охоплює всі сфери життєдіяльності громади. З цього документа можна дізнатися, чи надаються в ній послуги банківської, поштової, адміністративної, комунікаційної та соціальної сфер; які медичні, освітні, культурні та спортивні установи доступні населенню; чи є у громаді дільничний поліцейський, соціальний працівник, пожежна бригада тощо.

Ключовий етап у створенні соціального паспорта — оцінка потреб громади.

За допомогою анкетування та фокус-групових дискусій уповноважений орган або підрядник збирає та аналізує інформацію від осіб і сімей про їхні потреби та проблеми. Узагальнені результати відображаються в соціальному паспорті та описують соціальну реальність громади.

Соціальний паспорт — дієвий інструмент публічного управління місцевим розвитком, який дає змогу:

- оцінити потенціал громади;

- стимулювати розширення асортименту та покращення якості соціальних послуг;

- створити належні умови для нормальної життєдіяльності населення;

підвищити спроможність громади та представницьких органів розв’язувати проблеми на місцевому рівні та коштом місцевого бюджету.

У минулому році експерти БФ ,,Стабілізейшн суппорт сервісес” допомогали громадам з 14 областей розробити соціальні паспорти і Полтавщина не стала виключенням. Ознайомитись з соціальними паспортами Миргородської, Лубенської, Зінківської, Новосанжарської територіальних громад Полтавської області можна на сайті фонду https://sss-ua.org/useful-materials/?regions=poltavska-oblast&categorization=sotsialni-pasporty