26 територіальних громадах Полтавщини затвердили програми інформатизації

Надрукувати

В області продовжують працювати над впровадженням програм інформатизації органів місцевого самоврядування. Наразі їх мають двадцять шість територіальних громад.

Програма інформатизації формується та приймається з метою сприяння гармонійному соціально-економічному та культурному зростанню громади, враховуючи насущні потреби її мешканців та оптимізацію функціонування органів місцевого самоврядування за допомогою впровадження інноваційних інформаційних технологій та цифрових рішень. Здійснення такого проєкту не лише відображає важливість сучасних технологій для ефективного управління громадою, але й підкреслює турботу про підвищення якості життя та розвиток всіх його аспектів, що особливо важливо під час воєнного стану.

Результатами ухвалення Програми для територіальних громад є:
1) Створення умов для інноваційного розвитку економіки та соціальної сфери.
2) Забезпечення соціально-економічного та культурного розвитку.
3) Розвиток відкритого інформаційного суспільства.
4) Забезпечення ефективності управління.
5) Розвиток інструментів електронної демократії.

Для жителів громади:
1) Створення і підтримка повноцінного комфортного життєвого середовища.
2) Надання якісних та доступних публічних послуг.
3) Становлення інститутів прямого народовладдя.
4) Задоволення інформаційних потреб.

Найпоширеніші пріоритетні напрями та завдання інформатизації громад області спрямовані на підвищення рівня цифрової грамотності працівників органів місцевого самоврядування, впровадження електронного документообігу, оновлення парку комп’ютерної техніки з ліцензованим програмним забезпеченням, підтримку діяльності офіційного сайту громади із забезпеченням його доступності для потреб осіб з порушенням зору, слуху, когнітивним розладом, підтримку та розвиток інструментів електронної демократії, забезпечення надання публічних послуг в електронній формі (встановлення обладнання для QR-валідації, зчитування ID-карток), облаштування відкритих Wi-Fi зон у громадських місцях, впровадження використання систем відеоспостереження, оповіщення населення щодо надзвичайних та аварійних ситуацій.

Наразі 26 територіальних громадах області вже ухвалили місцеві програми інформатизації, а саме: Великобудищанська, Великосорочинська, Гадяцька, Глобинська, Горішньоплавнівська, Градизька, Гребінківська, Заводська, Кам’янопотоківська, Кобеляцька, Кременчуцька, Ланнівська, Лютенська, Мачухівська, Миргородська, Новоселівська, Пирятинська, Піщанська, Пришибська, Семенівська, Сенчанська, Сергіївська, Скороходівська, Хорольська, Чутівська, Шишацька.

Також, слід зазначити, що територіальними громадами під час розробки місцевих програм інформатизації приділено увагу і стимулюванню розвитку цифрової економіки громади, що в свою чергу сприяє підтримці малого та середнього бізнесу, шляхом розвитку ІТ-сектору та стартапів, центрів підтримки підприємництва на базі ЦНАПів.

Крім того, 23 територіальні громади розробили та подали до Управління цифрової трансформації обласної військової адміністрації на перевірку проєкти програм інформатизації, 15 із яких направили на погодження до Міністерства цифрової трансформації України – Генерального державного замовника Національної програми інформатизації.

Ухвалення програм інформатизації не лише сприяє вирішенню конкретних проблем та завдань громад, але й відзеркалює стратегічне бачення розвитку регіону в контексті загальнодержавної політики щодо цифрової модернізації. Застосування інформаційних технологій на місцевому рівні є ключовим елементом створення відкритого, прозорого та динамічного суспільства, де кожен громадянин має можливість активно брати участь у прийнятті рішень та формуванні майбутнього свого регіону.

Управління цифрової трансформації Полтавської ОВА