Полтавщина в п’ятірці лідерів серед областей з агрохімічної паспортизації земель

Надрукувати

Полтавська область посідає лідерські позиції в державі за обсягами виробництва валової продукції в сільському господарстві.

Площа земельних угідь становить 2,9 млн га, або 4,8% в загальнодержавному об’ємі. Сільськогосподарські угіддя становлять 2,2 млн га з – них 1,8 млн га рілля.

Військові адміністрації та територіальні громади забезпечують державний контроль за використанням та охороною земель.

Інструментом за допомогою якого, проводиться державний моніторинг ґрунтів за зміною показників родючості, забруднення ґрунтів токсичними речовинами і радіонуклідами, раціональним використанням земель сільськогосподарського призначення є їх агрохімічна паспортизація.

Постановою Кабінету Міністрів України №890 від 22.11.2017 року передбачено, при укладенні договору оренди земель сільськогосподарського призначення у договорі оренди фіксувати якісні показники земельної ділянки (земельних ділянок).

У разі передачі в оренду земельної ділянки сільськогосподарського призначення державної та/або комунальної власності в договір обов’язково має включатися право орендодавця вимагати від орендаря збереження родючості ґрунтів шляхом перевірки не рідше ніж один раз на три роки стану орендованої земельної ділянки на відповідність показникам агрохімічного паспорта.

Укладення (а також поновлення) договору оренди земель державної та комунальної власності неможливо за відсутності агрохімічного паспорту земельної ділянки.

Територіальним громадам взяти на контроль виконання вищезазначених вимог чинного законодавства, при передачі в оренду земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної та/або комунальної власності та забезпечити проведення їх агрохімічної паспортизації не рідше ніж один раз на три роки.

Проведення агрохімічної паспортизації земель покладено на державну установу «Інститут охорони ґрунтів України» та його обласні філії.

Полтавською філією «Інституту охорони ґрунтів України» у 2023 році обстежено 65,1 тис. га земель сільськогосподарського призначення, або 101 % до плану, це 5 місце в державі серед інших філій.