Щороку 11 січня відзначається Міжнародний день заповідників і національних парків

Надрукувати

Уперше цей день урочисто відзначили у 1997 році за ініціативи Центру охорони дикої природи та Всесвітнього фонду дикої природи.

В Україні мережа природно-заповідних об’єктів сформувалася внаслідок кропіткої праці багатьох поколінь природоохоронців, науковців та державних діячів, які визначили, обґрунтували та втілюють в життя заходи, спрямовані на збереження ландшафтного та біологічного різноманіття української природи та захисту довкілля.

На території Полтавської області налічується 2 національні природні парки – «Пирятинський» та «Нижньосульський».

НПП «Пирятинський» – справжній смарагд Полтавського краю, що вражає різноманітністю ландшафтів, барвами перелісків, степів, луків та звивистим руслом річки Удай. Екотуристичні маршрути національного парку – це майже 280 кілометрів, що проходять повз вали стародавнього городища Полкостень, Шкуратівські схили, Кручанські краєвиди, Куквинські хащі. На шляху маршрутів – оповитий таємницею століть палацово-парковий ансамбль садиби Закревських, піраміда-усипальниця, сакральні пам’ятки. Можна прогулятися Березоворудським парком чи стежками острова Масальський.

Цінні водно-болотні угіддя займають майже половину території Пирятинського парку. Тут мешкає видра річкова, черепаха болотяна, лось європейський. Є багато козуль, а також журавель сірий, лелека, луні та горностай. А жука-оленя можна вважати візитівкою парку. Щодо флори, то тут рясніють проліски дволисті, сон чорніючий та розкритий, ковила волосиста.

Перлина національного природного парку «Нижньосульський» – річка Сула, яка тече серед лук та заростей очерету. На її берегах сіножаті й пасовища межують із болотами. Нижче за течією річка розтікається на безліч рукавів, утворюючи острови та мілководдя. На островах і крутосхилах зростають ліси. Природа парку славиться неймовірною різноманітністю флори та фауни. Працівники парку оберігають тут чимало рідкісних видів, зокрема черепаху болотну, чорного лелеку, орлана білохвоста, сапсана та багато інших.

Зі стрімких крутосхилів правого берега Сули та затоки відкриваються неповторні краєвиди – зелені острови серед блакитних стрічок. Водні простори парку приваблюють рибалок, а ліси дарують не тільки прохолоду – вони багаті на гриби та ягоди.

Вітаємо всіх працівників природно-заповідної справи з цим важливим днем і пишаємося унікальними природними багатствами нашого краю!

Департамент екології та природних ресурсів