В обласному центрі пацієнти з хворобою Паркінсона танцюють пасадобль та вальс

Надрукувати

У Полтаві 6 років діє Центр для пацієнтів із хворобою Паркінсона та іншими нейродегенеративними захворюваннями при ПДМУ.

«Центр створений для підвищення поінформованості пацієнтів та їхніх родичів про хворобу, для виявлення нових випадків, вчасної діагностики та призначення персоніфікованого лікування, – розповіла доцент кафедри нервових хвороб ПДМУ Катерина Таряник. – У Центр направляють пацієнтів з усієї області, а після початку війни – з усієї України».

Співробітники Центру крім медикаментозного лікування впроваджують нові методи профілактики та реабілітації пацієнтів. Тут функціонує клас танцювально-рухової терапії, проводять заняття з ЛФК та дихальної гімнастики, пацієнти дуже полюбляють Скандинавську ходьбу.

«Важливо займатися руховою активністю при різних хворобах, особливо при таких патологіях. Коли людина дозовано, адаптовано згідно зі станом здоров’я та віком правильно рухається, покращується самопочуття, дихання, серцебиття. Рух та танці – це природня кінезотерапія», – розповідає лікар з фізичної реабілітаційної медицини 2-ї міської клінічної лікарні Полтави Сергій Пастернак.

Полтавка Тетяна заняття з танців відвідує близько 6 років. Змолоду гарно танцювала, але навіть не думала, що після хвороби повернеться до улюбленого заняття. Вивчає тут пасадобль, танго, вальс. Говорить, що після занять перестає боліти голова та покращується настрій.

Хореографію в центрі викладає асистент кафедри фізичної та реабілітаційної медицини ПДМУ Ірина Люблінська. Вона дуже любить своїх дорослих вихованців, допомагає їм долати страх і робити впевнені кроки.

«Ми займаємося танцювально-руховою активністю, вивчаємо абсолютно всі види бальних танців, – розповідає хореограф. – У наші часи, коли в Україні активно впроваджується програма ментального здоров’я «Ти як?» за підтримки першої леді, ми сподіваємося, що приклад Полтавської громади дасть стимул іншим впроваджувати мистецькі форми реабілітації. Адже мистецтво допомагає покращувати ментальне здоров’я».

Рух – основа життя та здоров’я!

#тияк