На Полтавщині триває реалізація проєкту «Реінтеграція ветеранів та ветеранок»

Надрукувати

Дуже важливо, насамперед, для наших військових, щоб після повернення із зони бойових дій, вони мали змогу активно влитися у цивільне життя, бути конкурентноспроможними на ринку праці. Полтавщина є учасником проєкту «Реінтеграція ветеранів та ветеранок війни через створення освітніх можливостей», який реалізується за фінансової підтримки Федерального міністерства закордонних справ Німеччини.

Цільова аудиторія проєкту — не лише ветерани та ветеранки, а й члени родин військовослужбовців та безвісти зниклих, а також полеглих захисників.

У межах проєкту передбачено 11 безплатних освітніх курсів за різними напрямками. Три з них вже зреалізували наприкінці 2023-го року, – про це розповіла керівниця проєкту Лілія Матвійчук.

В контексті підвищення професійних знань та навичок для соціального відновлення військових цього року стартує 9 курсів. Це побудова бренду в соціальних мережах, тобто SMM, експлуатація та управління дронами, 3D-графіка та 3D-друк, кухар, майстер нігтьового сервісу, піцайоло, майстер кондитерської справи, перукар-барбер.

Одна людина може пройти лише один курс. Бувають випадки, коли людина приходить, але не визначилася з тим, на які курси їй піти. Тут у нагоді стають профорієнтаційні консультації, що допомагають з вибором напрямку освітньої програми.

Кожен освітній курс має свою кількість годин, певну кількість відвідувачів. Групи формуються конкретно з цільової аудиторії плюс цивільні. Така взаємодія передбачена для того, щоб процес реінтеграції у мирне життя відбувався успішніше.

Найбільш затребувані бізнес-консультації. Бо окрім консультування, вони дають змогу людині податися на грант. Перший конкурс на його отримання вже відбувся у грудні 2023-го року. З Полтави було три заявки від ветеранів, одна з яких перемогла, що передбачає фінансування до 3000 євро на відкриття власної справи. Наступний конкурс відбудеться у травні 2024 року.

Спільно з партнерськими організаціями у Полтаві проєкт реалізує ГО «Центр освіти дорослих Полтавщини» на базі Полтавського університету економіки і торгівлі, за адресою Івана Банка, 3, кабінет 102.