Дайджест наукових подій та заходів Полтавщини

Надрукувати

Дайджест наукових подій та заходів Полтавщини

Кременчуцький національний університет імені Михайла Остроградського

22 грудня 2023 року у Кременчуцькому національному університеті імені Михайла Остроградського відбулося пленарне засідання ІХ Міжнародної науково-практичної конференції «Теоретичні та практичні проблеми реалізації норм права», що була організована спільними зусиллями
Кременчуцького національного університету імені Михайла Остроградського (кафедри фундаментальних і галузевих юридичних наук факультету права, гуманітарних і соціальних наук), Центру українсько-європейського наукового співробітництва, Університету Віндзору, Балтійської міжнародної академії, Вищої школи управління охороною праці в Катовіцах та Центральноукраїнського державного університету імені Володимира
Винниченка.
https://pravo.kdu.org.ua/novyny/konferentsiia-2023.html

Полтавський національний педагогічний університет імені В. Г. Короленка

4 січня 2024 р. на факультеті української філології та журналістики Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка відбувся науково-методичний семінар на тему «Стратегії викладання зарубіжної літератури та інтегрованого курсу літератур (української, зарубіжної) в 7 класі НУШ» за участі авторок навчальних програм і підручників для ЗЗСО: завідувачки кафедри світової літератури професорки Ольги Ніколенко, доцентки Ольги Орлової, доцентки Тетяни Конєвої.  

Захід відбувся з ініціативи Центру професійного розвитку педагогічних працівників Полтавської міської ради, зокрема консультантки Наталії Горбаньової. У семінарі взяли участь близько 50 вчителів із понад сорока  закладів загальної середньої освіти м. Полтави. Кафедра світової літератури співпрацює із Центром професійного розвитку педагогічних працівників Полтавської міської ради та консультанткою Наталією Горбаньовою уже багато років.

Педагогів тепло зустріла на факультеті української філології та журналістики деканка доцентка Оксана Кирильчук. Вона розповіла вчителям про популярні спеціальності факультету, особливості вступної кампанії 2024 р. і велику наукову та методичну роботу, яку здійснюють для вчителів викладачі факультету української філології та журналістики для ЗЗСО, зокрема кафедра світової літератури. Деканка Оксана Кирильчук зауважила, що двері факультету української філології та журналістики завжди відчинені для дітей і вчителів. Вона запросила педагогів та учнів долучитися до наукових і культурних заходів ПНПУ імені В. Г. Короленка, відвідати науково-методичні центри, а також узяти участь у святкуванні Дня Соборності України 22 січня 2024 р. на факультеті української філології та журналістики, де в цей день відбудуться урочистості й будуть працювати творчі локації для вчителів та учнів.

http://pnpu.edu.ua/news/na-fakulteti-ukrayinskoyi-filologiyi-ta-zhurnalistyky-pnpu-imeni-v-g-korolenka-vidbuvsya-naukovo-metodychnyj-seminar-dlya-vchyteliv-m-poltavy.html

Полтавський університет економіки і торгівлі

Для Полтавського університету економіки і торгівлі є сталою практика, коли студенти проходять стажування за кордоном.  Одна з останніх навчальних поїздок  до Литви  студенток і викладачки кафедри технологій харчових виробництв та ресторанного господарства ПУЕТ відбулася в рамках програми ЄС «Стале виробництво – стале навколишнє середовище»,  організованої  Клайпедським державним університетом прикладних наук (Литовська Республіка). Тиждень студенти брали участь в онлайн лекціях на тему органічного, екологічного і безвідходного виробництва, сталого споживання, тощо. А потім – поїхали до Литви на стажування.

Після стажування представників ПУЕТ в Литві, науковці Клайпедського державного університету прикладних наук (Klaipeda University) взяли участь в міжнародній конференції, організованій кафедрою ТХВРГ Полтавського університету економіки і торгівлі, присвяченій безвідходному виробництву. Адже в нашому університеті протягом багатьох років діє наукова школа «Розробка нових ресурсоощадних технологій харчових продуктів».

Програма навчання була насичена. За тиждень технологи мали відпрацювати на практиці застосування кількох технологій безвідходного виробництва – максимальної переробки сировини з нульовою кількістю відходів.

Отже, закордонні стажування та практико орієнтоване навчання в Полтавському університеті економіки і торгівлі дозволяють викладачам і студентам не тільки докладніше ознайомитися з тематикою академічних галузей європейських університетів, а й безпосередньо освоїти новітні екологічно безпечні технології харчових виробництв. Таким чином, виграють і власники бізнесу, і споживачі.

https://puet.edu.ua/news/puet-yedynyj-predstavnyk-ukrayiny-v-programi-yevropejskogo-soyuzu-stale-vyrobnycztvo-stale-navkolyshnye-seredovyshhe/