Договір купівлі-продажу автівки можна укласти через Портал Дія

Надрукувати

Наприкінці року Кабмін вніс зміни до деяких постанов із питань підготовки та допуску водіїв до керування транспортними засобами. Вони стосуються порядку видачі посвідчення водія, державної акредитації закладів, що проводять підготовку, перепідготовку і підвищення кваліфікації водіїв транспортних засобів, навчання водіїв та державну реєстрацію транспортних засобів.

Про це на брифінгу в офіційному медіацентрі Полтавщини розповіла заступниця начальника РСЦ ГСЦ МВС у Полтавській області Ірина Пархоменко.

«Відтепер людина може самостійно опанувати зміст теоретичного модуля та скласти теоретичний іспит. З 22 листопада по 31 грудня минулого року до сервісних центрів області звернулися 80 людей, які пройшли самостійну підготовку теоретичного модуля навчальної програми. 70 з них – вперше. Самостійна підготовка була досить результативною. 51 людина вдало склала іспит. Ця зміна в законодавстві дає можливість зекономити кошти на навчанні в автошколі», – зазначила Ірина Пархоменко.

Також врегульовано ряд питань для осіб, які повертаються з-за кордону, але встигли обміняти національне посвідчення водія на посвідчення водія іноземних держав.

«При обміні посвідчення водія іноземних держав на національне посвідчення водія, в останньому будуть вказані ті категорії керування транспортним засобом, які були в національному посвідчені до обміну його за кордоном. Громадянин України, повернувшись на Батьківщину, упродовж року після закінчення терміну іноземного посвідчення може обміняти його на національне посвідчення», – зауважує Ірина Пархоменко.

З 1 січня 2024 року змінено вартість надання адміністративних послуг.

«Видача посвідчення водія на право керування транспортними засобами відтепер коштує 230 грн, прийняття теоретичного іспиту – 250 грн, практичного іспиту – 420 грн. Ціни приведені до рівня економічно обґрунтованих», – зазначає Ірина Пархоменко.

З 20 грудня українці можуть укладати договір купівлі-продажу транспортного засобу та подальшої перереєстрації автівки на нового власника із застосуванням функціональних можливостей Порталу Дія.