На Полтавщині до 210-річниці від Дня народження Миколи Гоголя зняли фільм

Надрукувати

Стрічка «Земля Гоголя» розповідає про  визначні місця  полтавського краю, пов’язані з іменем Миколи Гоголя. Фільм знімали на кількох локаціях.

Перша з них – літературно-меморіальний музей письменника у Великих Сорочинцях, де народився майбутній класик. Тут зберігаються його особисті речі, перші видання книг, зокрема – «Вечори на хуторі біля Диканьки». Саме ця  збірка відкриє світові самобутній талант письменника.

Другою стала Свято-Миколаївська церква в Диканьці. До храму зі свого маєтку ходила мати  письменника – Марія Іванівна Гоголь-Яновська. Долала майже 30 кілометрів пішки, вимолювала у Бога здорову дитинку.

Серед локацій –  родовий маєток у селі Василівка, нині Гоголеве. Тут  у 1984 році,  зокрема і завдяки малюнкам самого письменника, відновили садибу його родини. Реставраторам стала у нагоді «Книга всякої всячини», до якої Микола Гоголь записував  ідеї облаштування родового гнізда.

Фільм створено на замовлення Департаменту культури і туризму Полтавської облдержадміністрації.

Виробники: творча група Полтавського осередку Національної спілки кінематографістів України,  Студія-продакшн   StarikoFF ART. Фільм презентують 2 квітня в Полтаві.

Авторський колектив фільму:

Автор сценарію                  Анатолій Мішин

Режисер-постановник      Дмитро Старіков

Оператор-постановник   Максим Старіков

Оператор                   Костянтин Худолій

Оператор коптера       Олександр Дехтяр

редактор                     Наталія Іванченко

Звукорежиссер           Леонід Сорокін

Монтаж                       Максим Старіков

Комп'ютерна графіка  Олена Шарбенко

Текст читали Богдан Чернявський , Людмила Ткаченко

Продюсер Наталія Іванченко