Previous Next

До уваги батьків, у яких народилась дитина: як отримати «пакунок малюка»

Надрукувати

«Пакунок малюка» (бебі-бокс) – це перший подарунок від держави новонародженим дітям і їх батькам. У ньому зібрано майже сто речей для догляду за малюком: дитячий одяг для новонароджених різного розміру, підгузки, матрац, ковдри, пелюшки, іграшки та засоби гігієни. 

Цього року 1,7 тисяч сімей з новонародженими дітьми отримали «пакунок малюка».

У більшості випадків «пакунок малюка» видають в закладах охорони здоров’я після народження малюка: пологових будинках, пологових відділеннях, перинатальних центрах. Якщо ж дитина народилась за межами України чи на тимчасово окупованих територіях, пакунок можна отримати пізніше – у 30 денний термін від народження малюка. А якщо дитина народжена поза межами закладу охорони здоров’я,  «пакунок малюка» можливо отримати протягом року. В такому разі щоб отримати бебі-бокс потрібно звернутися до управління соціального захисту населення чи ЦНАПу за місцем проживання/перебування та подати:

- заяву (https://bit.ly/4aaFvJs );

- копію паспорта;

- копію свідоцтва про народження дитини чи документ, що підтверджує народження дитини поза медзакладом;

- довідку про неотримання пакунку в пологовому будинку.

Допомогу від держави можуть отримати, як біологічні батьки немовляти, так і її усиновлювачі, опікуни, прийомні батьки, батьки-вихователі тощо.

Замість бебі-боксу кожна родина, за бажанням, може отримати грошову компенсацію вартості «пакунку малюка» у розмірі 6816 грн. По неї можна звернутися не пізніше ніж через 12 місяців з дня народження дитини. У поточному році компенсація вартості «пакунку малюка» виплачена управліннями соціального захисту населення області 4287 особам на загальну суму понад 29 млн грн. Важливо! Отримання одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка» або грошової компенсації її вартості не впливає на право отримання та визначення розміру інших державних соціальних допомог.