У двох громадах Полтавщини виявили хворих на сказ котів

Надрукувати

У селі Бугаївка Полтавської громади та у Хвощівці Хорольської громади загинули двоє котів, у яких напередодні спостерігалися клінічні ознаки, подібні до сказу.

Фахівці ветеринарної медицини створили комісію та здійснили виїзди в населені пункти для проведення епізоотичного обстеження, відбору патологічного матеріалу та направлення його до Регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби в Полтавській області. Дослідження патологічного (біологічного) матеріалу підтвердило захворювання обох котів на сказ.
Протокольним рішенням Полтавської районної державної надзвичайної протиепізоотичної комісії з 15 грудня введено карантинні обмеження та оголошено неблагополучною по сказу територію села Бугаївка. Також затверджено План комплексних заходів із ліквідації сказу кота на території цього населеного пункту та недопущення розповсюдження захворювання на інші території. До загрозливої зони неблагополучного пункту віднесено території сіл Лозівка, Пальчиківка, Гуртівка, Витівка, Червона Долина, Носівка, Макарцівка, Чорноглазівка, Трирогове, Долина Полтавської громади та села Лучки і Федіївка Решетилівської громади. Контактні четверо дорослих людей розпочали антирабічне лікування. У неблагополучному пункті проводять оздоровчі заходи.
Село Хвощівка було віднесене до загрозливої зони неблагополучного пункту села Вишняки по сказу кота, який встановлений попереднім рішенням державної надзвичайної протиепізоотичної комісії 01 грудня 2023 місцевою ДНПК, тому зону неблагополучного пункту та загрозливу зону розширено. Двоє дорослих та одна дитина розпочали антирабічне лікування. У неблагополучному пункті тривають оздоровчі заходи.

Головне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області