Previous Next

На Полтавщині активно реалізовують програму ментального здоров’я

Надрукувати

У межах ініціативи першої леді щодо розробки та впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я відбулася зустріч Олени Зеленської з заступниками начальників військових адміністрацій та регіональними координаторами. Полтавщину представили перший заступник начальника Полтавської ОВА Богдан Корольчук і регіональний координатор програми Юлія Ющенко.

Говорили не лише про подолання наслідків воєнного стресу, але й суспільних упереджень. Щоб не лише надавати психологічні послуги, а й інвестувати в просвіту, долати стигму, щоб сором чи страхи не заважали людині отримати допомогу.
У межах програми ментального здоров’я на Полтавщині реалізовують низку заходів. Зокрема, постійно триває робота з картування сервісів і послуг у сфері психічного здоров’я та психосоціальної підтримки (ПЗПСП) в області. Наразі здійснюють роботу щодо уточнення отриманої інформації, досліджують ресурсну спроможність надавачів послуг із ПЗПСП. Триває навчання фахівців ПЗПСП, делегованих представників громад, за програмою Israel Trauma Coalition. Також формується база тренерів, фасилітаторів у сфері MHPSS у Полтавській області.
Реалізовані заходи щодо підтримки ментального здоров’я ветеранів та ветеранок на рівні громад Полтавщини. Зокрема проведено інтерактивну лекцію для лікарів-інтернів фаху загальної практики сімейної медицини «Діалог та порозуміння: навички ефективної комунікації з ветеранами і ветеранками»; воркшоп на тему «Ефективна комунікація з ветеранами: розуміння та підтримка» для слухачів циклу спеціалізації організації й управління у сфері охорони здоров’я Полтавської області; вуличний університет «Пліч-о-пліч з ветераном: від комунікації до взаємопідтримки» для молоді Полтави. Організовані вебінари «Супровід та підтримка ветеранів у громадах» для фахівців з питань ветеранської політики у громадах, надавачів послуг у сфері MHPSS Миргородського, Полтавського, Кременчуцького та Лубенського районів. Реалізовано вебінар «Вербальна і невербальна комунікація: особливості спілкування з ветеранами і ветеранами» для здобувачів освіти ПДМУ. Проведено інтерактивну лекцію «Як коректно спілкуватись з ветеранами та їх рідними» для медичних працівників лікувально-діагностичного центру «Медіон».
У закладах освіти Полтавщини проводять круглі столи, брифінги, конференції, зустрічі з фахівцями з метою формування культури ментального здоров’я, набуття навичок і оволодіння техніками самодопомоги.
Так, щотижня заняття з ментального здоров’я відбуваються у Глобинській гімназії № 3, Петрівській гімназії, проведено інтерактивний захід «Подорож до ментального здоров’я» для здобувачів освіти ПДМУ. На базі КУ «Центр надання соціальних послуг виконавчого комітету Чутівської селищної ради» для студентів Університету ІІІ віку проводять заняття з використанням кейсів Israel Trauma Coalition in UA. Центром професійного розвитку педагогічних працівників Миргородської міської ради систематично проводяться заходи для освітян Миргородського району з навчання методикам і технікам психологічної підтримки.
У процесі – навчання фахівців ЗОЗ Полтавщини за курсом mhGAP «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги».
Окрім того, на триває робота щодо підтримки ветеранів на рівні громад. Серед важливих аспектів – підготовка громади до повернення ветеранів та ветеранок до цивільного життя, підтримка їхніх родин уже зараз, питання подальшої реадаптації та реінтеграції.
Заходи на Полтавщині реалізовують у межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я – ініціативи першої леді України за підтримки Координаційного центру з психічного здоров’я при Кабінеті Міністрів України. Для фахівців територіальних громад області впродовж листопада-грудня управлінням у справах реінтеграції, соціального захисту ветеранів та внутрішньо переміщених осіб Полтавської ОВА були організовані дуальні вебінари «Супровід та підтримка ветеранів у громадах», проведені регіональною координаторкою Всеукраїнської програми ментального здоров’я Юлією Ющенко, керівником Центру ветеранського розвитку Дмитром Бойком, керівницею Навчально-наукового центру ментального здоров’я ПДМУ Ганною Васильєвою. Інтерактивні лекції, тренінги спрямовані на промоцію етичних принципів й опанування практичних інструментів комунікації у громадах.
На Полтавщині триває широка інформаційна кампанія щодо важливості й актуальності підтримки та збереження ментального здоров’я.