Подружжя з Харкова започаткувало власну справу на Полтавщині

Надрукувати

В області ефективно діють регіональні та державні програми підтримки релокованого бізнесу.

За кошти обласної комплексної програми підтримки внутрішньо переміщених осіб здійснюється відшкодування витрат за оренду приміщення та оплату комунальних послуг, компенсація частини витрат за придбання обладнання. Скористалася цією програмою родина Святченків, які після початку російського повномасштабного вторгнення переїхали з Харкова на Полтавщину.
Валерія та Максим познайомилися за кілька тижнів до війни. За півтора року одружилися, народили сина та відкрили ресторан у Миргороді.
«Ми зрозуміли, що просто сидіти вже не можемо. Потрібно щось робити. Почали шукати місце, де можемо зайнятись якоюсь справою, відкрити бізнес, працювати, надавати людям робочі місця. Ми готові працювати в будь-яких умовах», – розповіла Валерія Святченко.
До лютого 2022 року Валерія працювала у сфері ресторанного бізнесу, мала певний досвід, тому родина вирішила відкрити заклад громадського харчування.
«І в мирний час не легко, а у воєнний, дійсно, складно. Нині в людей мало радості й щастя, щоб щось відзначати. Але без цього теж не можна. Не можна просто заритися і думати тільки про негатив. Треба людям давати шанс та можливість, щоб усміхатися, психологічно це допомагає. Ми при старті, при відкритті від держави отримали грант, який нам дуже допоміг», –говорить Максим Святченко.
Знайшли приміщення в центрі Миргорода, облаштували орендовані площі, придбали нове обладнання, набрали персонал, зокрема працевлаштували і внутрішньо переміщених осіб.
Можливістю працювати родина завдячує обласній комплексній програмі підтримки внутрішньо переміщених осіб на 2023-2024 роки.
«Ми придбали великий перелік обладнання. Нам за програмою компенсували його вартість. Участь у програмі допомогла далі працювати, розвиватися та дала віру в майбутнє, що насправді держава допомагає внутрішньо переміщеним особам», – зазначила Валерія Святченко.