На Полтавщині підбили підсумки реалізації в області всеукраїнської акції «16 днів проти насильства»

Надрукувати

Цього року поліцейські області отримали 12 229 повідомлень про домашнє насильство, з них патрульна поліція опрацювала більше тисячі звернень та склала понад 200 протоколів. Протидія насильству лишається актуальною темою й потребує широкої просвітницької роботи.

Про це на брифінгу в офіційному медіацентрі розповіли заступник директора виконавчого БО «Світло надії» Анатолій Павленко та начальник відділу звʼязків з громадськістю Управління патрульної поліції в Полтавській області Марина Зінюха. Вони підбили підсумки тижня «16 днів проти насильства» та розповіли про важливість теми протидії насильству в суспільстві.
За словами Марини Зінюхи, зареєстровано 11 фактів про вчинення домашнього насильства щодо дітей, у присутності дітей – 62, щодо людей похилого віку – 28, людей з інвалідністю – 10.
«Для попередження насильства реалізовуємо масштабну просвітницьку роботу. На постійній основі проводимо заняття у навчальних закладах, офіційні зустрічі, панельні дискусії, сесії, круглі столи, розуміючи важливість попередження насильства, – розповіла Марина Зінюха. – З початку акції «16 днів проти насильства» проведено двадцять два заняття в освітніх закладах, охоплено майже тисячу дітей із метою протидії булінгу».
Також у співпраці з міжнародними організаціями на Полтавщині успішно реалізовують проєкти з протидії насильству. Серед них такі: «Я не боюся», «Громада без насильства», «Досить», «Безпековий хаб», «Не мовчи». Останній упроваджують спільно з БО «Світло надії».
«Організація «Світло надії» тісно співпрацює з різними структурами, серед функціональних обов’язків яких є протидія насильству. З 2017 року ми відкрили притулок для жінок, постраждалих від насильства. Він успішно функціонує й до сьогодні, надає послуги їм та їхнім дітям», – розповів Анатолій Павленко.
За його словами, прослідковується тенденція до збільшення випадків домашнього насильства. Про це свідчить збільшення кількості звернень на гарячу лінію притулку з кінця минулого та початком цього року.
«Ми чітко розуміємо, що це пов’язано також і з воєнними діями на території нашої держави, а також обумовлено низкою соціальних викликів, – зазначив Анатолій Павленко. – Концептуальна ідея цьогорічної акції полягає в приверненні уваги жінок до власного ментального здоров’я, особистої спроможності та ще раз чесно відповісти на питання: чи все добре в тому середовищі, в якому я проживаю».
Чимало жінок навіть не здогадуються, що роками потерпають від гендерного чи домашнього насильства.
«У межах акції говоримо й про подолання стереотипного мислення, табу на тему насильства. Люди часто не наважуються про це говорити, бояться суспільного осуду. Так не повинно бути. Не варто жити в цьому колі, ігнорувати можливість вийти з нього. Сьогодні є багато сервісів, які надають допомогу постраждалим. І наша організація підходить до цього комплексно. Наприклад, у нашому центрі ми вивчаємо проблему, спільно з жінкою розробляємо план дій на найближчу перспективу. Опрацьовуємо питання зайнятості, реалізації проєктів, які б посилили її економічну спроможність. Іде мова про навчання власній справі, надання першочергових ресурсів для неї. Є успішні кейси, коли жінки кардинально змінюють своє життя, успішно реалізовують свої здібності, покидають токсичне середовище й будують подальше життя без насильства. До чого ми й закликаємо всіх», – підсумував Анатолій Павленко.