Previous Next

В обласному центрі вперше відбувся семінар-практикум «Освітня експіріенс-платформа: наукові МАНдрівки»

Надрукувати

Уперше на Полтавщині відбулася «Освітня експіріенс-платформа: наукові МАНдрівки», яка об'єднала в собі кілька наукових ініціатив. Її мета – синергія зусиль як молодих науковців, так і досвідчених вчених за активного сприяння ОВА та інших органів виконавчої влади й місцевого самоврядування.

Уперше в області великим загалом зібралися педагоги – наукові керівники вихованців Полтавського територіального відділення Малої академії наук України, щоб поділитися досвідом підтримки й супроводу обдарованої учнівської молоді в сучасному інформаційно-освітньому просторі.
«МАНівська культура – дуже потужна й перспективна тема для молоді. Нам усім варто докладати зусиль, щоб молоді люди прагнули займатися наукою, а результати цієї роботи мали праксіологічний характер. Полтавщина має потенціал і потужних науковців-наставників, які відомі в Україні та за її межами. Більшість МАНівців повернулись із перемогою національного рівня, коли представляли свої наукові роботи в Києві. Такі історії повинні стати історіями успіху. Надалі маємо працювати на спільній платформі, яка дасть позитивні результати із залучення міжнародних партнерів», – зазначив заступник начальника ОВА Антон Чубенко.
МАНівський рух на Полтавщині доволі розгалужений. У 2022-2023 навчальному році на ІІІ заключному етапі Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів МАН України Полтавщину представляв 61 учасник. 39 конкурсантів отримали нагороди. 8 учнів стали лауреатами стипендій Президента України. Досягти успіху їм допомогли педагоги – наукові керівники, які зуміли зацікавити та спонукали до створення стартапів чи участі в івентах.
Подякував за небайдужість і віддану працю педагогам директор Департаменту освіти і науки ОВА Євген Кончаковський.
«Зацікавити дітей до наукової діяльності непросто. Цього року маємо переможний результат: Полтавщина увійшла до п’ятірки лідерів. Хочу зауважити, що й перемоги на полі бою починаються в наукових лабораторіях. Саме там створюють технології, що допомагають нищити ворога», – зауважив Євген Кончаковський.
Молодь тонко відчуває зміни, вона є рушійною силою змін. Одне із завдань наукових керівників – зацікавити її навчатися та працювати на Полтавщині, говорить в.о. директора Полтавської обласної Малої академії наук учнівської молоді Валерій Биков.
«Спрямованість Малої академії наук – на розвиток наукового світогляду, популяризацію науки та формування дослідницьких компетенцій. Молодь цікавиться передовою наукою. І ми мотивуємо до цієї роботи. Цього року в нас з’явилося кілька нових секцій, пов’язаних з оборонними технологіями», – наголосив Валерій Биков.
На семінарі для педагогів виші Полтавщини представили власні навчальні платформи формування професійних компетенцій у майбутніх фахівців для роботи із сучасними технологіями, бо більшість освітніх послуг і сервісів у вищій освіті області диджиталізована, зміст освітніх програм адаптується до вимог сьогодення, і наукові керівники майбутніх студентів повинні мати уявлення про них.