Previous Next

У Полтаві відкрили виставку «(Не)помітні історії» про внутрішньо переміщених українців

Надрукувати

Це фотопроєкт про історії дев'яти людей, які пережили полон, депортацію, зазнали сексуального насильства, зумовленого війною, чи були змушені залишити свої домівки на тимчасово окупованих територіях. На світлинах зображені найцінніші речі, які герої проєкту забрали з собою під час евакуації: ключі від квартири в Бердянську, книгу з маріупольської бібліотеки, синьо-жовту стрічку, з якою герой пройшов полон у Херсоні, та інші.

«У Центрах допомоги врятованим внутрішньо переміщені українці отримують безоплатну комплексну соціально-психологічну підтримку, але не менш важливою для них є підтримка від усіх, хто їх оточує. У фотопроєкті «(Не)помітні історії» ми показали речі дев'яти героїв крізь туман, щоб нагадати суспільству, що за цифрами статистики стоять життя, спогади та мрії людей, яких війна змусила покинути власний дім. Маємо памʼятати, що допомагати з адаптацією та підтримувати внутрішньо переміщених людей – надважливо», – говорить представник Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні (UNFPA) Массімо Діана.
Серед закарбованих у фотопроєкті речей – прикраси, які окупанти намагалися зірвати з дівчат на блокпосту, єдина сумка, яку жінці вдалося взяти з дому перед депортацією, записка від подруги, яка залишилася на окупованих територіях, та інші.
«Серед світлин і речі клієнтки Полтавського центру. На той момент жінка займалася своїм улюбленим заняттям – в’язанням. Це те, що їй допомагало пережити той складний час і біль розставання з домівкою та друзями», – розповіла координаторка Центру допомоги врятованим Наталія Дерябіна.
За даними міжнародних організацій, понад п'ять мільйонів людей в Україні стали внутрішньо переміщеними особами та змушені починати життя в нових містах із нуля.
У Полтаві кожен охочий може безплатно завітати на виставку «(Не)помітні історії» за адресою вулиця Соборності, 45а, а з 8 грудня – в Центрі допомоги врятованим за адресою вулиця Соборності, 58.
Графік роботи центру можна дізнатися – за посиланням.