Previous Next

Перший в Україні Центр профілактики та боротьби з інфекціями вже рік працює на Полтавщині

Надрукувати

На базі Полтавської обласної клінічної лікарні імені М.В. Скліфосовського вже рік працює перший в Україні Центр профілактики та боротьби з інфекціями. 

Його завдання – зниження ризику інфекцій, повʼязаних із наданням медичної допомоги, говорить завідувачка Центру Віта Постольник.
«Насамперед це інфекційна безпека пацієнтів та їх співробітників. Ми розуміємо, що контингент пацієнтів закладів охорони здоров’я ослаблений, вони становлять групу ризику для приєднання вторинного інфікування. Крім того, в лікарнях використовують безліч обладнання та девайсів, проводять оперативні втручання – це все – вхідні ворота для мікроорганізмів, що теж може спровокувати інфікування», – зазначає Віта Постольник.
Центр профілактики та боротьби з інфекціями оснащений сучасним обладнанням.
«Ми проводимо епіднагляд за інфекціями, що повʼязані з наданням медичної допомоги, щоб розуміти, які першочергові заходи попередження інфікування необхідно впровадити у відділенні чи лікарні в цілому. Оцінюємо ризики, проводимо різноманітні заходи, навчаємо співробітників. Прагнемо до міжнародних стандартів чистоти й безпеки на всіх рівнях діяльності лікарні», – наголошує Віта Постольник.
Центр профілактики та боротьби з інфекціями в обласній лікарні був відкритий за підтримки Бюро ВООЗ в Україні.
Із 1 січня 2024 року в усіх закладах охорони здоров’я, які надають медичну допомогу в стаціонарних умовах, повинен бути створений відділ з інфекційного контролю.