Що може допомогти пройти блекаут стійко?

Надрукувати
Уникнути відключень електроенергії цієї зими можливо не вийде, тому слід підготуватися до можливих блекаутів. МОЗ вже писав про те, як пережити блекаут і не втратити здоровий глузд тут https://bit.ly/blackout-help/.
Сьогодні ж розповімо про фізіологічні аспекти, які допоможуть бути більш стійкими у період браку електроенергії.
Світло і настрій
Наш мозок має свій лічильник світла, причому двофазний: cвітло удень плюсує здоров’я і гарний настрій, нічне світло – псує. Ми «запрограмовані» природою так, щоб у світлий час доби бути активними, а коли темнішає – гальмуватися і засинати.
Дослідження свідчать, що вплив блакитного світлового забруднення руйнівно впливає на наші цикли сну і може посилювати ризик розвитку афективного розладу. Тому вечірні відключення світла можна сприймати як корисне для мозку явище, якщо ви не користуєтесь гаджетами, екранами чи якимось яскравим світлом.
Запах
У нашому мозку інформація про запахи надходить одразу до ділянок, залучених до створення емоцій та пробудження спогадів. Саме тому деякі запахи кидають нас у вир раптових емоцій. Якщо попереду майорить перспектива сидіння в темряві, залучіть приємні емоції чи спогади за допомогою запахів. Це можуть бути не лише парфуми, свічки чи дифузори – для когось тригером відчуттів затишку і безпеки може бути запах дерунів або оладок.
Важка ковдра
Наразі для чітких висновків щодо дієвості таких ковдр у подоланні тривожності і безсоння бракує досліджень на великих обсягах добровольців, але на малих групах вони показали гарний результат – ковдра завважки в 10-20% вашої власної ваги може бути непоганим засобом для зменшення тривожності. Якщо маєте змогу – придбайте.
P.S. Інколи роль важкої ковдри виконують коти, які вмощуються на нас спати.
Прослуховування ASMR-аудіо (autonomous sensory meridian response)
Хруст круасанів, шепіт, звук шарудіння паперу – від певних звуків на шкірі можуть виступити сироти і тілом прокочується приємна хвиля дрижаків. Ця мимовільна реакція тіла на певні сенсорні стимули буває не у всіх і не завжди, але якщо ви – один/одна з тих, хто позитивно реагує на певні звуки - спробуйте використати це в умовах темряви.
Матеріал підготовлено в межах впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я Ти як? за ініціативою Олена Зеленська.