Полтавщина впроваджує проєкти в цифровій екосистемі DREAM

Надрукувати

У державній цифровій екосистемі управління відновленням DREAM вже містяться близько 50 проєктів, які реалізують у Полтавській області. Це не лише ініціативи відновлення, а й розвитку, адже одне з важливих завдань екосистеми – залучити потенційних інвесторів до фінансування коротко- та середньострокових проєктів громад і регіонів.

12 проєктів відновлення були створені Департаментом будівництва, містобудування і архітектури, житлово-комунального господарства та енергетики ОВА. Серед них – відновлення корпусу кардіоваскулярного центру в Полтаві, реконструкція будівель під Міський Центр соціальної реабілітації дітей з інвалідністю у Кременчуці, реконструкція будинку під житло для ВПО в селі Нехвороща, а також об’єкти критичної інфраструктури, які постраждали внаслідок ракетних обстрілів із боку росії.
«Нині перед громадами і регіонами – низка викликів. Забезпечення безперебійної роботи об’єктів критичної інфраструктури, житло для переселенців, медичні заклади, центри реабілітації – подібні ініціативи є вкрай важливими для забезпечення повноцінного життя у громадах, створення достойних умов для українців, які постраждали через дії російських окупантів. Завдання відповідальних громад – впроваджувати проєкти прозоро і підзвітно, в інтересах мешканців, і система DREAM дозволяє робити це вже сьогодні», – зазначив начальник Полтавської ОВА Філіп Пронін.
DREAM (Digital Restoration Ecosystem for Accountable Management) — державна цифрова екосистема, яка забезпечує прозору та підзвітну відбудову, ефективне управління процесами будівництва, моніторинг і контроль над проєктами відновлення.
Екосистема DREAM – це «єдине вікно» для створення, впровадження, управління і моніторингу проєктів відновлення і модернізації. Для громад це найбільший помічник у питаннях будівництва та відновлення, адже система допомагає створювати проєкти, залучати фінансування, зокрема від міжнародних партнерів, та ефективно управляти їхньою реалізацією.
Наразі екосистема працює у режимі бета-тестування, проте з часом стане обов’язковою для використання у всіх проєктах відновлення і модернізації, тому особливо цінно, що Полтавщина вже долучилася до впровадження та тестування DREAM.
«Уже сьогодні DREAM використовується в усіх регіональних проєктах, які фінансуються з Фонду ліквідації наслідків збройної агресії, а також у проєктах, які підтримують Європейський інвестиційний банк, Світовий банк, уряди Литви, Естонії тощо. Всі вони доступні для вивчення і аналізу у вигляді відкритих даних. Наразі працюємо над тим, щоб програми міжнародної підтримки також були доступні через DREAM, а сама система стала обов’язковою для використання», – зазначає керівник Проєктного офісу DREAM, регіональний керівник Open Contracting Partnership Віктор Нестуля.
Екосистема DREAM інтегрує дані з 9-ти урядових ІТ-систем та реєстрів, щоб створити єдиний цифровий маршрут впровадження проєкту, дозволяючи уряду, донорам і громадянам ефективніше співпрацювати й визначати майбутні пріоритети. В листопаді почав працювати публічний модуль аналітики, який дозволяє побачити детальні дані по кожному з проєктів у DREAM, а також аналізувати дані по проєктах у розрізі регіонів, громад, секторів, за типом і джерелом фінансування тощо. Публічний модуль аналітики доступний за посиланням: https://bi.dream.gov.ua/.