За минулий тиждень в області зареєстрували 38 випадків захворювання скарлатиною

Надрукувати

У 2021 і 2022 роках на Полтавщині зареєстрували 56 та відповідно 57 випадків захворювання скарлатиною. Цього року тільки за минулий тиждень занедужало 38 людей. Дотримання особистої гігієни, ізоляція хворого з метою уникнення розповсюдження інфекції – дієві методи профілактики недуги.

Про особливості скарлатини та її профілактику розповів лікар-епідеміолог обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Олександр Перцевий під час брифінгу в офіційному медіацентрі Полтавщини.
Скарлатина – гостре інфекційне захворювання, викликане бета-гемологічним стрептококом групи А. Передається повітряно-крапельним та контактно-побутовим шляхом. Інкубаційний період триває в середньому від 2 до 7 днів.
«Найчастіше скарлатиною хворіють діти до десяти років, але інфекція може вражати і старших, якщо вони не хворіли нею в дитинстві. Для скарлатини характерні підвищення температури, головний біль, слабкість, гострий біль у горлі, ангіна, загальна інтоксикація організму та характерні висипання на тілі», – розповів Олександр Перцевий.
У разі невчасного лікування скарлатина може викликати небезпечні ускладнення – ревматизм, синусит, гнійний лімфаденіт.
«Щеплення від скарлатини не існує. Захворювання успішно лікують антибіотиками, після чого в організмі формується стійкий імунітет до інфекції», – зауважив Олександр Перцевий.
Профілактика хвороби полягає у ранньому виявленні та ізоляції джерела інфекції.
«Обмеження контактів із хворими та відвідувань місць масових скупчень людей, вологе прибирання та провітрювання приміщень, дотримання базових правил особистої гігієни – дієві методи профілактики, доступні кожному. Закликаю у разі виявлення симптомів скарлатини обов’язково звертатися до лікаря, пройти курс лікування та не поширювати інфекцію», – підсумував Олександр Перцевий.