Як дитині підтримати друга чи подругу, які втратили близьку людину?

Надрукувати
Горе відлякує, і ми не завжди знаємо, як поводитися з тими, у кого померла близька людина, хочемо допомогти, але боїмося зашкодити. Розкажіть своїй дитині, як підтримати друга чи подругу, які переживають втрату.
Що можна зробити:
Сказати: «Мені дуже шкода», «Ми завжди пам’ятатимемо твого батька/твою матір…», або просто «Я не знаю, як підібрати слова, щоб підтримати тебе».
Спитати: «Чи можна тебе обійняти?», «Як я можу тобі допомогти?».
Не варто ставити зайвих запитань, бо вони можуть ранити. Але якщо друг чи подруга захочуть виговоритися, то дуже важливо вислухати їх.
Не треба зважати на те, що друг чи подруга можуть поводитися дивно: дротуватися, злитися, грубити. Зараз їм важко розібратися та впоратися зі своїми почуттями.
Не потрібно нав’язувати свою компанію, якщо друг чи подруга хоче побути насамоті. Водночас не можна ігнорувати цю людину, відсторонюватися, припиняти дружбу з нею.
Не треба стишувати голос чи припиняти розмову, коли входить людина, яка пережила втрату. Їй це може бути неприємно.
Варто запропонувати дитині, що переживає горе, приєднатися до якоїсь активності. Якщо дитина відмовилася, то краще не вмовляйте, а скажіть, що коли вона захоче долучитися до гри, то ви її чекатимете.
Важливо просто бути поруч, щоб ваш друг чи подруга знали, що ви у неї є і що вона може розраховувати на вашу увагу, дружбу і допомогу.
Матеріал підготовлено в межах впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я Ти як? за ініціативою Олена Зеленська.